Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Ple aprova la pujada de l'IBI per a reequilibrar els comptes i introdueix noves bonificacions i fraccionament de pagament

tornar Imprimir

dijous, 24 d'octubre de 2019

Hisenda, Sala de premsa, Ajuntament

Ple extraordinari de l'Ajuntament de Vila-real

El Ple aprova la pujada de l'IBI per a reequilibrar els comptes i introdueix noves bonificacions i fraccionament de pagament

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat hui en sessió extraordinària la modificació de l'ordenança de l'impost de béns immobles (IBI) de naturalesa urbana que inclou la variació del tipus impositiu del 0,62115 al 0,68326, així com altres canvis en aquesta normativa fiscal per a introduir noves bonificacions que incentiven l'activitat econòmica i facilitats de pagament amb el fraccionament fins a cinc terminis sense interessos.

La modificació de l'ordenança ha tirat avant amb els vots favorables del Partit Socialista, l'abstenció d'Unides Podem i el vot en contra de PP, Compromís, Ciutadans i Vox. El portaveu de l'equip de govern, Javier Serralvo, ha assenyalat que "cap governant s'alegra d'haver de pujar els impostos" però ha defensat aquesta modificació de l'ordenança, que comportarà un increment del 10% en la recaptació per aquest impost després de huit anys congelat, com a única solució per a "equilibrar els comptes municipals" que, segons ha explicat, es veuen seriosament compromesos de cara a 2020 per la caiguda dels ingressos, l'augment de despeses en àrees com la gestió de residus, però sobretot per "l'herència ruïnosa" de sentències i pagaments urbanístics derivats de l'etapa del PP que han suposat ja una despesa de 28,3 milions d'euros en huit anys, a més del préstec de 20 milions d'euros que van demanar els populars i del qual "portem ja pagats 10 milions en amortitzacions i 6,5 milions en interessos".

"En total, quasi 45 milions d'euros que hem assumit fins ara congelant la contribució durant huit anys, dels quals, durant tres anys la baixàrem pensant que podríem parar la sagnia urbanística", ha remarcat Serralvo. Segons els càlculs de l'equip de govern, avalats pels informes de la Intervenció, es necessiten 2,5 milions d'euros més en ingressos l'any vinent, dels quals aproximadament 2 milions es recaptaran a través de l'IBI i altres 500.000 euros es reduiran de despeses, tal com ha detallat el portaveu del govern.

Quant a les noves bonificacions que introdueix l'ordenança, Serralvo ha recordat que persegueixen incentivar "la inversió, l'economia, la inclusió social i el projecte de ciutat" i s'incorpora la possibilitat de pagament fraccionat de la contribució fins a cinc terminis sense interessos.

L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha insistit que les administracions locals "tenen l'obligació de quadrar ingressos i despeses" i que la pujada de l'IBI és l'única solució per a "quadrar el pressupost" i evitar una possible intervenció per part de l'Estat. Benlloch ha recriminat a PP, Compromís, Ciutadans i Vox el seu vot en contra "sense aportar cap proposta ni alternativa per a equilibrar els comptes". En canvi, ha agraït a Unides Podem, soci de govern del PSPV, la seua "responsabilitat" per haver optat per l'abstenció.

D'altra banda, el Ple extraordinari ha donat llum verda també a la modificació de l'ordenança reguladora de l'impost de vehicles per a poder aplicar bonificacions del 75% als vehicles d'emissió zero i un 50% als denominats vehicles ECO. 

Altres assumptes aprovats en la sessió plenària han sigut el nomenament dels membres del Consell Agrari Municipal, la creació d'una comissió de delimitació municipal per a la millora geomètrica de les línies de límit del terme municipal així com la sol·licitud a la Conselleria d'Educació del reajustament d'anualitats per a l'obra de reparació del sostre del col·legi José Soriano inclosa en el pla Edificant. El regidor de Territori, Emilio Obiol, ha detallat que l'obra està en procés de licitació i la previsió és que els treballs estiguen finalitzats dins del primer quadrimestre de 2020. Finalment, el Ple ha aprovat un expedient de suplements de crèdit per import de 320.000 euros.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es