Inici

El Consorci del Millars reprén el control de visons americans

divendres, 25 d'octubre de 2019

Control de visons americans en el Millars_2

La Guarderia Rural del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha représ els treballs de control del visó americà (Neovison vison). Aquest mamífer carnívor, inclòs en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, és originari d'Amèrica del Nord, concretament de bona part dels Estats Units i el Canadà. Aquest mustèlid va ser introduït a Europa (França, Alemanya i Espanya) cap a la dècada dels anys 60 del segle passat a causa de la seua pell, molt preuada per la indústria pelletera internacional. 

El Consorci riu Millars, mitjançat el servei de guarderia, participa des de l'any 2018 en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea sota la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana. El projecte té com a finalitat principal salvaguardar el precari estat de conservació del visó europeu (Mustela lutreola) a Espanya, on viu un dels últims reductes poblacionals naturals i de major viabilitat d'aquesta espècie autòctona europea. 

El visó europeu és un mustèlid catalogat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com en perill crític d'extinció. Aquest mamífer carnívor habita tan sols en diversos indrets del nord d'Espanya, Romania, Ucraïna, Rússia i França. L'objectiu del Life Lutreola desenvolupat al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars és contribuir a la millora del visó europeu, justament amb la utilització de tècniques efectives d'eradicació del visó invasor americà, el seu gran competidor i que suposa una greu amenaça no sol per al mustèlid europeu sinó també per a moltes altres espècies de fauna autòctona a Europa. 

El visó americà està present a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana, en els rius Millars i Palància des dels anys 90 del segle passat. Són animals fugits o alliberats de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló. Els visons exòtics van iniciar una dispersió lenta però contínua cap a la zona de l'Alt Millars, riu Túria, riu Jalón i finalment van arribar al riu Ebre. Els animals, una vegada van colonitzar l'Ebre, van entrar en contacte amb l'hàbitat de l'amenaçat visó europeu. Amb el Life Lutreola Espanya, el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars estableix el seu compromís de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient per tal de reduir les poblacions de visons americans al Paisatge Protegit i així protegir els últims reductes dels visons europeus ubicats al nord d'Espanya.

La Guarderia Rural disposa de tres plataformes flotants per a capturar els visons americans. Cadascuna es diposita dins de l'aigua en llocs on prèviament s'ha detectat la presència dels animals mitjançant l'anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Durant una primera fase, les plataformes flotants incorporen unes bases d'argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen. Durant una segona fase i una vegada detectada la presència del visó americà, s'instal·la una gàbia automàtica per a capturar els animals. 

El passat mes de maig la Guarderia Rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà (Neovison vison) al Paisatge Protegit. Concretament, es tractava d'un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l'assut dels Matxos, entre els termes d'Almassora i Vila-real. La Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va detectar la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l'any 2014. Concretament, els guardes van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals instal·lats al riu per a la captura furtiva d'anguiles.

Galeria multimèdia

Imatges

Control de visons americans en el Millars Control de visons americans en el Millars_1 Control de visons americans en el Millars_4

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es