Inici

Art per la memòria: una intervenció mural urbana substitueix l'antiga placa franquista d'un grup d'habitatges del Barranquet

diumenge, 8 de desembre de 2019

Intervenció urbana d'Angie Vera

El Memorial Democràtic, creat a Vila-real l'any 2013 per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, suma una nova fita en el seu haver: l'eliminació de l'antiga placa franquista del grup d'habitatges Rey don Jaime, en l'encreuament entre els carrers de Sant Blai i de Josep Ramon Batalla. Després de l'acord amb els propietaris dels blocs de cases, la placa instal·lada per la Delegació Nacional de Sindicats l'any 1965, amb simbologia franquista, ha sigut substituïda per la intervenció plàstica urbana d'Angie Vera. L'artista, original de Borriana, ha plasmat en la mitgera del bloc de cases una al·legoria de l'economia tarongera vila-realenca.

"La Llei de la memòria històrica de 2007 estableix en l'article 15 l'obligació de les administracions públiques d'adoptar les mesures oportunes per a la retirada de qualsevol element commemoratiu o d'exaltació de la Guerra Civil o la dictadura. Aquesta placa d'un grup d'habitatges a la zona del Barranquet era un dels pocs vestigis arquitectònics que quedaven del franquisme a Vila-real; per això, hem treballat molt, tant els meus antecessors Alberto Ibáñez i Eduardo Pérez com jo, per a arribar a un acord amb els propietaris dels pisos que ens permetera eliminar la placa i complir, d'aquesta manera, el mandat de la Llei de la memòria històrica", recorda la regidora de Cultura i del Memorial Democràtic, Rosario Royo. Gràcies a aquest acord, l'antiga placa ha sigut eliminada de la mitgera i, en el seu lloc, l'artista Angie Vera ha realitzat aquest cap de setmana una intervenció urbana amb la taronja com a protagonista.

Angie Vera és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Alonso Cano de Granada i va guanyar l'any 2018 una beca Hàbitat Artístic de l'Ajuntament de Castelló a Sant Pere de Vilamajor. Forma part del Grup Very-veritas, amb Júlia Vera (graduada a l'EASD de València) i treballa a l'Estudi Isósteles de Borriana. La seua intervenció urbana al carrer de Josep Ramon Batalla se suma, d'aquesta manera, al museu a l'aire lliure que s'ha configurat en els últims anys a Vila-real, principalment a través de la mostra Test, amb murals de prestigiosos noms de l'street art com Escif, Sam 3, Borondo, Pantone, 3TTMan, Hyuro o Mohamed L'Ghacham.

"Recuperar la memòria democràtica, afavorint la dignificació de les víctimes i reforçant la convivència, és el principal objectiu que, fa ja més de sis anys, ens vam marcar amb la creació del Memorial Democràtic. De quina millor manera que amb l'art i amb un homenatge plàstic als nostres orígens per a complir aquest mandat, embellir amb això el barri i consolidar el nostre impressionant museu a l'aire lliure d'art urbà", conclou Royo, que recorda que el procés ha comptat en tot moment amb el beneplàcit dels propietaris dels habitatges afectats.

Galeria multimèdia

Imatges

Intervenció urbana d'Angie Vera_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es