Inici

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars elimina les cortadèries de l'espai fluvial

dimecres, 18 de desembre de 2019

El servei de manteniment del Consorci del riu Millars elimina les cortadèries

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha eliminat totes les cortadèries (Cortaderia selloana) o herbes de la pampa del tram baix fluvial. L'últim exemplar adult creixia en el marge esquerre de la desembocadura del riu Millars, concretament a la zona del'Alter, al terme d'Almassora. La Guarderia Rural del Consorci del riu Millars va catalogar tots els exemplars de cortadèries presents en els últims quilòmetres de la desembocadura. Recentment el servei de manteniment del Consorci gestor va eliminar un exemplar gran i adult que creixia a l'Alter, una zona antropitzada on la planta havia sigut conreada per algun dels propietaris de les cases que es troben a la zona.

L'hàbitat originari de la cortadèria, que també rep altres noms com plomalls, plomes o herba de la pampa, és l'Argentina, Xile, l'Uruguai i el Brasil. Va arribar a Espanya com a planta ornamental cap als anys 50 del segle passat. Es va fer molt popular en jardineria per la seua bellesa. La planta lluïx uns densos plomalls blancs molt vistosos i estilitzats. Prompte va formar part del repertori de plantes que guarnien molts jardins públics i privats i també en llocs com marges i mitjanes de carreters, autovies i autopistes, rotondes i altres espais. Però ràpidament la bellesa de la cortadèria va esdevenir un maldecap per a les diverses administracions. 

Les cortadèries són vegetals molt resistents i agressius que van iniciar una enorme expansió no sols per tot arreu de la província de Castelló sinó per tota la península Ibèrica. Actualment la cortadèria o herba de la pampa es distribueix per tota la franja mediterrània compresa entre Girona i Múrcia i també pel País Basc, Astúries, Cantàbria i Galícia. L'Estat, l'any 2003, la va incloure en el Catàleg d'espècies exòtiques invasores, fet que en prohibeix tant la plantació com la comercialització. Els principals impactes ecològics identificats per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana són la competència amb espècies natives per l'espai, els nutrients i els recursos hídrics, la pèrdua i desplaçament d'espècies autòctones, i els canvis en l'estabilitat i la integritat dels ecosistemes.

L'Estratègia nacional de gestió, control i erradicació de l'herba de la pampa del Ministeri per a la Transició Ecològica apunta que durant l'època de la floració, entre setembre i octubre, augmenten els casos d'al·lèrgia respiratòria, que podrien ser causats per aquesta espècie exòtica, ja que durant el final de l'estiu i la tardor la resta de gramínies no produeixen massa pol·len. Cal tenir en compte que cada plomall d'aquesta planta és capaç de produir unes 100 mil llavors que ràpidament es dispersen amb el vent. Un fet que ajuda a una expansió colossal per tot arreu del territori. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars té com una de les seues màximes responsabilitats erradicar de la zona protegida la flora exòtica.

Galeria multimèdia

Imatges

El servei de manteniment del Consorci del riu Millars elimina les cortadèries _1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es