Inici -> Àrees -> Tradicions -> Notícies de Tradicions

Vila-real commemora el 314é aniversari de la Crema de la ciutat amb la tradicional Marxa cívica

dimecres, 8 de gener de 2020

Presentació de la Marxa cívica en record de la Crema de Vila-real

La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, el president de l'Associació Socarrats, Fermí Font, i la delegada d'Acció Cultural del País Valencià a Castelló, Marta Cubedo, han presentat aquest matí la ja tradicional Marxa cívica, amb motiu de la commemoració de la Crema de Vila-real, el 12 de gener de 1706, en el transcurs de la Guerra de Successió, en la qual van morir més de 200 vila-realencs i vila-realenques en l'incendi de la ciutat per part de les tropes de Felip V.

L'acte, que compta amb el suport de les regidories de Tradicions i Normalització Lingüística des de 2011, tindrà lloc aquest dissabte 11 de gener, a les 19.00 hores, a la seu de l'Associació Socarrats com a punt de partida. "Des de l'Ajuntament, un any més, i seguint amb un dels nostres pilars bàsics, l'aliança amb la societat civil, col·laborem amb aquest acte de memòria històrica, el qual ens ajuda a valorar, recordar i ensenyar la nostra història com a poble i ciutat", ha afirmat Noelia Samblás.

Per part seua, l'Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, entitats organitzadores de l'acte des de fa més de 25 anys, han volgut destacar el caràcter solemne i jovial de la commemoració. "Rememorem aquest fet, sempre de manera solemne, però també d'una manera vistosa i amb certa alegria, perquè els actes del passat també cal recordar-los per a mirar al futur amb optimisme", ha explicat el president de Socarrats. Per això, l'esdeveniment compta amb la participació especial de Dolçainers i Tabaleters de Vila-real, així com amb els Miquelets del Regne de València.

La Marxa, que enguany commemora el 314é aniversari de la Crema de la ciutat, s'iniciarà des de la seu de Socarrats -situada al carrer de Carlos Sarthou, 38-, a les 19.00 hores. Des d'allí la comitiva es dirigirà, travessant l'avinguda del Cedre, al carrer de Bayarri, on es dispararan les salves dels Miquelets. Després continuaran cap a la plaça de la Vila, on el general dels Miquelets realitzarà una arenga, i, a més, tres dones vestides d'època recordaran les dones que van morir en l'assalt de les tropes borbòniques. L'acte finalitzarà a la torre Motxa, on es realitzaran els discursos institucionals. Cal destacar que enguany el portador del penó serà l'escriptor i professor Josep Usó, i l'acte serà presentat per la periodista Glòria Castellote.

"Aquesta commemoració és un acte de dignitat, des d'un punt de vista totalment integrador, en el qual honrem la memòria històrica dels vila-realencs i vila-realenques", ha conclòs la delegada d'Acció Cultural del País Valencià. Des de l'Ajuntament, i des de les dues entitats organitzadores, animem la ciutadania de Vila-real a assistir a aquest acte històric i cultural.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es