Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real valora el seu patrimoni medieval amb la consolidació de la torre Motxa i la visualització de l'antiga muralla

dissabte, 11 de gener de 2020

Torre Motxa

L'Ajuntament de Vila-real inicia l'any amb obres per a la recuperació del patrimoni local. En pocs dies arrancaran els treballs de rehabilitació de la torre Motxa, vestigi de la muralla medieval, i un dels elements més significatius del patrimoni de la ciutat, en estar declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) en la categoria de monument. Amb l'objectiu de millorar el seu estat de conservació i frenar la deterioració de la torre i els dos llenços de muralla confrontants que es conserven, el consistori ha adjudicat els treballs de consolidació del monument amb una inversió de 47.678 euros a l'empresa local Proyvi.

El regidor responsable de l'àrea de Territori i Patrimoni, Emilio Obiol, ha explicat que tot està preparat perquè les obres de rehabilitació, que tenen un termini d'execució de tres mesos, s'activen a partir de la setmana vinent. La intervenció en aquest conjunt, vestigi del recinte emmurallat que envoltava la ciutat en l'època medieval, se centrarà en solucionar els problemes que afecten el correcte manteniment tant de la torre com de la muralla a causa de l'ús de materials inadequats així com per les humitats del subsòl i els escolaments procedents de la part superior del monument. També està prevista la conservació de tots aquells fragments existents del revestiment original i remodelació de la zona enjardinada, amb la retirada dels arbustos i elements que impedeixen la completa visualització de la torre i la muralla.

El projecte inclou, així mateix, la visualització sobre el paviment existent de part de la muralla i el Portal de la Botera, ja desapareguts, en la zona de l'avinguda de Pius XII. Aquesta visualització es realitzarà seguint les mateixes característiques que en els trams de muralla ja senyalitzats en altres punts de la ciutat. Concretament, en els últims anys la Regidoria de Patrimoni ha dut a terme actuacions per a visibilitzar l'antic traçat emmurallat de la vila medieval a la plaça de Mossén Ballester (Portal de la Sang), a la plaça de Colom (Portal dels Martins), així com al carrer de la Comunió (Portal d'Onda) i també es va procedir a traure a la llum part del llenç de la muralla al carrer de la Cova Santa.

El finançament per a la rehabilitació de la torre Motxa està ja reservat des del pressupost de 2018, en el qual es va consignar el projecte, la tramitació del qual s'ha demorat més del que es preveia per qüestions tècniques i la necessitat de comptar amb les corresponents autoritzacions en tractar-se d'un Bé d'Interés Cultural.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es