Inici -> Ciutat de la Ciència i la Innovació

Vila-real eleva al Ministeri les previsions de reequilibri econòmic per a 2020 després de pagar 45 milions en empastres del PP

tornar Imprimir

dijous, 16 de gener de 2020

Sala de premsa, Ajuntament

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch _2

Vila-real eleva al Ministeri les previsions de reequilibri econòmic per a 2020 després de pagar 45 milions en empastres del PP

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha informat hui de la resposta de l'Ajuntament al requeriment enviat a finals de l'any passat pel Ministeri d'Hisenda, a través de l'organisme de tutela de la Generalitat per al control de la Llei d'estabilitat pressupostària, perquè l'Ajuntament prenguera mesures que garantiren l'estabilitat, després que el 2018 s'hagueren de pagar prop de 9 milions d'euros en "herència urbanística del PP" que van portar a l'incompliment del Pla econòmic financer. En el document, Benlloch explica que no es poden bloquejar crèdits, tal com demana el Ministeri, perquè a Vila-real hi ha una "elevada incertesa" pel pagament de resolucions urbanístiques, tal com acredita la Intervenció en l'informe per al pressupost de 2020, i no es pot paralitzar la ciutat. 

No obstant això, el pressupost de 2020 adopta dues mesures importants per a reequilibrar els comptes, tal com demana el Ministeri: la no-inclusió de préstec, que permetrà reduir l'endeutament un 10%, i l'increment de l'IBI; malgrat això, el pressupost és 800.000 euros inferior al del passat exercici. "Això demostra que era necessari incrementar l'IBI i, si no ho haguérem fet, ens haurien intervingut, amb tot el que això comporta de retallar en serveis, pujar taxes o impostos", adverteix. 

"L'any 2018 va ser un any particularment catastròfic pel que fa als pagaments de l'urbanisme del PP. Vam haver de fer front a prop de nou milions d'euros en resolucions urbanístiques i el conveni de les dominiques, que ens van portar a la necessitat de subscriure diversos préstecs. El que li expliquem a l'organisme de tutela de la Generalitat és la difícil situació en la qual l'herència del PP ha deixat Vila-real, amb 45 milions d'euros pagats ja entre empastres urbanístics i les amortitzacions i interessos del préstec de 20 milions que va subscriure el Partit Popular en la seua última etapa i que mai van pagar. Un préstec del qual encara ens queden per pagar uns altres 10 milions amb els interessos corresponents", valora l'alcalde. En la mateixa línia, Benlloch recorda que l'informe de la Intervenció per al pressupost que s'aprova demà avala les dificultats en les quals la gestió urbanística ha col·locat la ciutat, en concloure que "hi ha una elevada incertesa respecte de la quantia i el moment en què resultaran exigibles les obligacions derivades d'expropiacions o les reclamacions judicials en tràmit".

"Aquesta situació d'incertesa", argumenta l'alcalde, "fa inviable gestionar el pressupost adoptant acords de no-disponibilitat -tal com reclama el Ministeri- sense que aquestes decisions afecten el funcionament adequat de l'Administració, així com a la prestació adequada dels serveis públics". "No obstant això, també expliquem a l'organisme de tutela que hem sigut capaços en aquests vuit anys de fer front a aquestes dificultats, amb un model de ciutat viu i viable, i que el nostre problema són fonamentalment els empastres del PP", agrega Benlloch. El document remés a la Direcció General d'Administració Local detalla també les mesures adoptades en el pressupost de 2020 per a "reequilibrar els comptes", amb l'increment de la contribució després de vuit anys congelada, i la decisió de no incloure cap préstec, de manera que l'endeutament se situarà a final de l'exercici en un 59,47%, 10 punts per sota de l'actual. "Malgrat les greus dificultats que hem passat, tenim 18 milions d'euros en inversions en marxa, sufragades totes per altres administracions, som la ciutat amb menys atur de la Comunitat durant tretze mesos seguits i una de les poblacions d'Espanya on més ha descendit la desigualtat, segons la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada. Sabem que no podem caure en l'autocomplaença i que queda molt a fer, però sens dubte són dades molt positives", valora.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es