Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real avança en la solució al risc per aprofitaments urbanístics amb l'estudi ambiental de la modificació del PGOU

dimecres, 22 de gener de 2020

La modificació del PGOU que permetrà donar solució al risc generat per la gestió urbanística del Partit Popular a través de drets d'aprofitament ha donat aquesta setmana un nou pas en la tramitació definitiva. La Comissió d'Urbanisme ha informat favorablement sobre el document de versió preliminar i estudi ambiental de l'expedient, després d'incorporar les modificacions indicades per la Comissió d'Avaluació Ambiental en el seu document d'abast d'abril de 2018. La versió preliminar i estudi ambiental de la modificació es tractaran en el pròxim Ple ordinari, per a sotmetre's a informació pública durant un termini de 45 dies.

"Des que vam assumir el govern municipal l'any 2011, una de les nostres principals preocupacions i ocupacions ha sigut donar solució als empastres i el risc urbanístic generat per la gestió absolutament irresponsable del Partit Popular. Un risc que podria arribar a suposar fins a 231 milions d'euros, per l'abús de les reserves d'aprofitament com a instrument de gestió urbanística, a pesar que sabien que era una gran mentida, oferint parcel·les en la lluna a canvi de terrenys, que sabien que no podrien arribar a materialitzar", argumenta Benlloch. Per a fer front a aquesta realitat, i gràcies als instruments urbanístics incorporats en la nova Llei valenciana d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP), a partir de 2015 l'Ajuntament va començar a redactar una modificació del PGOU que permetera materialitzar els aprofitaments en zones concretes de la ciutat. 

El primer esborrany del document es va presentar el desembre de 2015 i, poc menys d'un any després, el novembre de 2016, es va sol·licitar l'inici de l'avaluació ambiental i territorial estratègica. La resposta de la Generalitat va arribar l'abril de 2018, en un document d'abast de la Comissió d'Avaluació Ambiental que establia una sèrie de modificacions que calia incorporar en la versió preliminar i estudi ambiental. Aquest document va ser presentat el juliol de 2019 i, després de ser informat per l'arquitecte municipal i els serveis jurídics municipals, arriba dimarts que ve al Ple per a sotmetre's a la preceptiva informació pública. "Malgrat totes les dificultats, no hem parat ni un segon de treballar en aquesta solució, que considerem l'única possible per a tapar la sagnia que podria suposar la gestió urbanística del Partit Popular per a aquesta ciutat. A poc a poc, vencent tots els tràmits i seguint escrupolosament els complicats procediments, anem caminant cap a aquesta solució", explica Benlloch, que avança la intenció del govern municipal d'afavorir el coneixement del document i la participació en el procés d'aprovació de l'expedient.

La versió inicial de la modificació del Pla general i Estudi ambiental i territorial estratègic incorpora les observacions del document d'abast de la Comissió d'Avaluació Ambiental. Entre altres mesures indicades, es justifiquen les conseqüències de l'aplicació d'aquests instruments urbanístics en el presumpte increment poblacional i la reserva de recursos hídrics i sòl escolar, i s'estableixen algunes modificacions en la distribució territorial de la materialització dels aprofitaments. Divendres que ve, l'alcalde, el regidor de Territori, tècnics municipals i responsables de la redacció del document mantindran una reunió de treball amb el director general d'Urbanisme, Vicent Garcia Nebot, a l'Ajuntament.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es