Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Benlloch: "Continuem lluitant per a poder tenir una solució al gran llast de l'urbanisme del PP per a Vila-real"

divendres, 24 de gener de 2020

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director general d'Urbanisme, Vicent Garcia Nebot

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director general d'Urbanisme, Vicent García Nebot, han mantingut hui una reunió de treball, juntament amb el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, i tècnics d'urbanisme, per a continuar avançant en la tramitació de la modificació del PGOU que ha de donar solució a la "mala gestió del pla general per part dels governs del Partit Popular i mitigar el risc que els empastres del PP suposen per a la ciutat". La reunió s'emmarca en el treball que porta fent l'Ajuntament des de l'any 2011 per a fer front a les conseqüències de la gestió urbanística i "continuar lluitant per a poder tenir una solució al gran llast de l'urbanisme del PP, necessària per a gestionar el futur amb oportunitats".

"Fins a l'any 2015, la llei no ens donava marge per a actuar, però a partir de l'entrada en vigor de la LOTUP, en l'elaboració de la qual també vaig participar com a diputat autonòmic i en la qual vam poder introduir mecanismes per a fer front a la situació generada pel mal anomenat urbanisme a cost zero del PP, tenim nous instruments per a poder fer-ho", assenyala Benlloch, que ha volgut agrair especialment la presència del director general d'Urbanisme. 

"Amb la LOTUP en vigor des de 2015, sense perdre un segon, vam començar a treballar en un solució per a mitigar l'impacte de l'urbanisme del PP que suposa una autèntica operació de cirurgia urbanística", incideix Benlloch. De fet, l'empresa especialitzada contractada a aquest efecte va presentar la seua proposta el 2016 i en aquell mateix any, l'Ajuntament va aprovar la modificació del pla general, que ha donat aquesta setmana un important pas endavant en la seua tramitació. "És un procés molt delicat i complicat, que ha de passar per totes les conselleries per a recaptar el vistiplau i garantir un desenvolupament ordenat. Des de la seua aprovació el 2016, l'expedient ha estat en la Generalitat a l'espera de resposta, que va arribar finalment l'any 2018 amb un document d'abast en el qual la Comissió d'Avaluació Ambiental ens feia una sèrie de suggeriments i modificacions a incorporar a la proposta", detalla Benlloch. Després d'introduir aquestes modificacions, el document ha passat per la Comissió Informativa Municipal d'Urbanisme per a arribar al Ple dimarts que ve. Després de la seua aprovació pel Ple, se sotmetrà a exposició pública per un termini de 45 dies. 

Per part seua, el director general d'Urbanisme ha informat de l'objectiu de la Generalitat d'avançar al màxim els tràmits en aquest tipus d'expedients, a través del desenvolupament del Pla agilita urbanisme. "Aquest tipus de tràmits són molt costosos i estem treballant per fitar-los i donar-los la màxima agilitat possible", assenyala García Nebot, qui avança també altres mesures impulsades per la Generalitat que poden alleujar i ajudar Vila-real en la gestió de l'herència urbanística. "Aquest tipus de problemes amb l'urbanisme s'ha donat també en altres municipis, encara que en poques poblacions l'ús de l'expropiació pregada ha tingut la virulència de Vila-real", assenyala el director general.

Entre les accions impulsades pel Consell en aquesta línia destaca la inclusió en la llei d'acompanyament dels pressupostos de 2020 de mesures per a evitar l'especulació amb les expropiacions pregades, de manera que no es permeta que ningú que haja comprat drets sobre un solar puga reclamar després aquesta expropiació. "El que s'evita d'aquesta manera", puntualitza Benlloch, "és l'especulació amb els empastres del PP". "Ens hem trobat amb casos de gent o bancs que adquireixen els drets d'aprofitament d'una finca per un per a després reclamar-nos l'expropiació per quatre o per 10. Ho hem intentant parar, però ara ja està en la llei", assenyala l'alcalde. Benlloch espera que aquesta legislatura puga quedar aprovada definitivament la modificació del pla i que en dos mandats Vila-real puga haver resolt "els empastres del PP".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es