Inici

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars participa en el cens hivernal de corbs marins grossos

divendres, 14 de febrer de 2020

Cormorans censats al paisatge protegit del Millars_2

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha participat un any més en el cens hivernal de corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) en els dormidors de la gola Sud. Enguany el guarda rural encarregat del cens ha pogut comptar fins a 24 exemplars d'aquesta au marina. La guarderia, abans d'escometre el cens, fa diversos seguiments diaris per a localitzar els dormidors. Una vegada han descobert els arbres en els quals les aus descansen, que solen ser xops i oms, es planifica el cens. El responsable de realitzar-lo entra sigil·losament als llocs de descans i compta amb detall cadascun dels exemplars. 

«El cens s'inicia aproximadament a partir de les 5 de la vesprada quan comença a pondre's el sol. Ens ubiquem enfront dels dormidors i simplement anem comptant els corbs marins grossos a mesura que van entrant als arbres i ocupant el seu lloc a les branques. El cens finalitza una vegada s'ha fet de nit», ha indicat el guarda rural del Consorci del riu Millars, Gonzalo Juan. El cens s'ha realitzat durant 2 dies seguits. El primer dia de cens es van comptar 23 corbs marins grossos i el segon 24. Els corbs solen triar arbres localitzats a les Goles com a lloc per a passar la nit. Fa uns anys el corb marí gros era una au únicament hivernant, però des de fa poc de temps s'ha establert com a reproductor principalment en embassaments de l'interior. Els corbs marins són pescadors especialistes que estan en expansió a tot Europa. Aquesta gran destresa que mostra l'au per a pescar peixos, alguns d'interés comercial, ha fet que siga perseguida i, de vegades, odiada en alguns països del nord d'Europa. En el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades apareix com a Au d'Interés Especial.

«L'any passat no va haver-hi corbs marins en les dates previstes per fer el cens. Enguany han tornat a venir però no sabem quin és el motiu. Un any venen, el següent desapareixen i no sabem la raó. Pot ser per falta d'alimentació, per molèsties puntuals en les zones de descans... No ho sabem. Els censos serveixen per a conéixer la dinàmica de l'espècie a la desembocadura del riu Millars», ha explicat finalment Gonzalo Joan. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars col·labora amb la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO-Birdlife). Totes les dades aconseguides en aquests censos hivernals de corbs marins grossos formaran part de l'Anuari Ornitològic de la Comunitat Valenciana.

El cens hivernal del corb marí gros es realitza a la desembocadura del riu Millars des de l'any 2013. Aleshores es van comptar 65 exemplars. Enguany la davallada de l'espècie en els dormidors de la gola Sud encara no té una explicació clara. Caldrà esperar nous censos d'anys vinents per a comprovar si l'escàs nombre d'exemplars d'enguany n'és una excepció o està passant alguna cosa important amb aquesta au marina gran, de presència feixuga i color negre.

Galeria multimèdia

Imatges

Cormorans censats al paisatge protegit del Millars Cormorans censats al paisatge protegit del Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es