Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

La comissió per a la convivència entre veïns i penyes radiografia la situació dels casals per a avançar cap a una nova regulació

divendres, 28 de febrer de 2020

Presentació de l'anàlisi de convivència entre penyes i veïns

La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, ha presentat el resultat de l'estudi realitzat per a radiografiar la realitat dels casals de festes a través de la Comissió Informativa Especial per a la Regulació de la Normativa de Convivència amb les Penyes. La regidora ha presentat l'anàlisi i diagnòstic que s'ha realitzat en base a l'estudi de queixes registrades per la Policia Local i ha constatat la problemàtica per les molèsties fora de les dues setmanes festives (maig i setembre) per part d'aquelles penyes que utilitzen els casals com a llocs de reunió durant tot l'any.

"A principi de 2019 vam crear la comissió i, encara que vam tenir pocs mesos per a treballar abans de les eleccions, sí que vam acordar una sèrie de mesures més immediates, a petició també de la ciutadania, com el reforç de la neteja, la campanya per a recordar a les penyes l'obligatorietat d'inscriure's en el registre de casals o el missatge per a demanar més responsabilitat tant a penyistes com a propietaris de locals", ha recordat Gómez. Amb l'adopció d'aquestes mesures, "vam veure que en les festes de Sant Pasqual, el mes de maig de 2019, es van reduir les queixes, que van passar de 50 queixes i 20 denúncies al maig de 2018 a 28 queixes i una denúncia al maig de 2019", ha detallat la regidora, que ha reconegut que, no obstant això, "ens trobem que en les festes de la Mare de Déu de Gràcia del passat any van tornar a repuntar de 46 queixes i 9 denúncies al setembre de 2018 a 63 queixes i 8 denúncies al setembre de 2019".

Així mateix, l'anàlisi de dades ha constatat, segons Gómez, que "la ciutadania no es queixa tant per les molèsties durant les dues setmanes festives de l'any, i cal agrair la paciència i comprensió dels veïns i veïnes durant aquests dies, sinó que el problema s'agreuja fora de les festes patronals pels casals que s'utilitzen durant la resta de l'any com a espai de reunió sobretot en cap de setmana".

La regidora ha explicat que el 2018 es van registrar 173 queixes per molèsties dels casals fora de les festes i es van interposar 23 denúncies; el 2019 les queixes fora de festes van ser 110 i es van interposar 21 denúncies. A més, ha subratllat que sobre la base de les dades facilitades per la Policia Local, s'evidencia que "a la zona centre de la ciutat es concentren gran part de les queixes durant les festes però la resta de l'any també se'n registra una quantitat important". 

La comissió, que està formada per representants dels grups polítics, ha escoltat ja els representants de la Junta de Festes i de la Comissió de Penyes, i en la pròxima sessió, que se celebrarà el 3 de març, comptarà amb representants de les associacions veïnals com a convidats. Amb el diagnòstic realitzat sobre la base dels informes tècnics, i després de recaptar aquestes aportacions, la comissió decidirà les possibles mesures de cara a les pròximes festes de maig, ha conclòs la regidora.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es