Inici

El certamen Exporecerca Jove premia dos projectes científics d'alumnes del col·legi Santa Maria

dijous, 5 de març de 2020

Alumnes guardonats del col·legi Santa María en Exporecerca Jove _2

Un projecte d'investigació mediambiental sobre el Triops cancriformis i la seua resistència enfront dels canvis climàtics i un altre sobre la idea de reciclar plàstics amb l'espècie de cuc Galleria mellonella han sigut els treballs científics mereixedors de quatre guardons en la XXI Exporecerca Jove celebrada a Barcelona entre els dies 26 i 29 de febrer. Tots dos treballs han sigut realitzats per quatre alumnes de 4t d'ESO del col·legi Santa Maria de Vila-real, l'únic centre castellonenc seleccionat per a poder exposar les seues conclusions en aquest certamen internacional.

D'una banda, el projecte presentat pels alumnes Andrea López Endrino i Miguel Llorens Camarillas, de 4t d'ESO, no va obtindre guardó en aquest certamen, encara que el mer fet d'haver sigut seleccionats ja és un mèrit en si. El projecte porta per títol Edifici modular multifuncional i proposa la idea de convertir una zona de solars abandonats de la ciutat de Vila-real en un parc lúdic i innovador des del punt de vista arquitectònic i mediambiental. El segon projecte porta per títol Biodegradació de plàstics mitjançant Galleria mellonella. Els seus responsables, Rubén Badenas Bernal i Alejandro Miguel Cuartiella, també de 4t d'ESO, va ser mereixedor del segon Premi Exporecerca, que consisteix en la possibilitat d'assistir a la trobada d'investigadors Giovani e le Scienze a Milà. El projecte es basa en la construcció d'un depòsit de reciclatge de plàstic on els cucs, una espècie depredadora i invasora dels ruscos d'abelles, són els encarregats de menjar-se els plàstics.

Finalment, Patricia Marco Gaya i Alba Serrano García van presentar la investigació en la qual han estat treballant des de setembre. Sota el lema Triops cancriformis: com sobreviure al canvi climàtic, el projecte pren com a protagonista la tortugueta, un crustaci que no ha variat la seua forma en 200 milions d'anys i que, des de llavors, ha sobreviscut a canvis climàtics extrems. La hipòtesi que defensa el treball és que aquesta espècie ha sobreviscut gràcies a la resistència dels seus ous. Per a això, les alumnes han criat en captivitat exemplars del crustaci i, a més, han col·laborat amb el SCIC de l'UJI per a estudiar les seues característiques. En definitiva, aquest projecte ha sigut molt ben acollit pels jutges i l'organització i va acumular ni més ni menys que tres guardons: el reconeixement Ciència en societat, el premi atorgat pel CSIC i el premi especial Bruno Gotzens del certamen, que consisteix en la presentació del treball a la Nova York Genius Olympiad 2021 que se celebrarà al juny.

L'Ajuntament de Vila-real col·labora amb el col·legi Santa Maria en les diferents activitats que organitza relacionades amb la promoció de la cultura científica i la innovació, dins de la marca de Vila-real, Ciutat de la Ciència i la Innovació. L'alcalde, José Benlloch, delegat també de l'àrea d'Innovació Municipal, ha destacat la importància d'activitats d'aquest tipus per a afavorir les vocacions científiques i tecnològiques i ha felicitat els alumnes pel talent i la capacitat de treball demostrades en el desenvolupament dels seus projectes d'investigació.

Galeria multimèdia

Imatges

Alumnes guardonats del col·legi Santa María en Exporecerca Jove _1 Alumnes guardonats del col·legi Santa María en Exporecerca Jove
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es