Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real inicia les obres de la torre Motxa que garantiran la conservació d'aquest monument declarat BIC

divendres, 13 de març de 2020

Obres en la Torre Motxa_1

Els treballs per a la consolidació i rehabilitació de la torre Motxa, vestigi de la muralla que envoltava la vila medieval, han començat ja amb l'objectiu d'assegurar la correcta conservació d'aquest monument, declarat Bé d'Interés Cultural (BIC). La restauració del conjunt format per la torre i els dos trams del llenç de muralla confrontants serà executada per una empresa local, Proyvi, després d'adjudicar-se la licitació del contracte per un import de 47.678 euros, IVA inclòs.

El regidor responsable de Territori i Patrimoni, Emilio M. Obiol, ha apuntat la rellevància d'aquesta intervenció per la necessitat d'esmenar els problemes de deterioració que arrossega el monument, un dels pocs vestigis medievals que conserva la ciutat i que recorda la singular planta de la vila medieval emmurallada. L'obra, la tramitació de la qual s'ha demorat més del desitjat a causa de la necessitat de comptar amb les preceptives autoritzacions en tractar-se d'un monument declarat BIC, té un termini d'execució de tres mesos.

Tal com ja es va informar en el seu moment, els treballs de restauració se centraran en solucionar els problemes que afecten el correcte manteniment tant de la torre com de la muralla a causa de l'ús de materials inadequats així com per les humitats del subsòl i els escolaments procedents de la part superior de la torre i les muralles. També està prevista la conservació de tots aquells fragments existents del revestiment original i la remodelació de la zona enjardinada, amb la retirada dels arbustos que impedeixen la completa visualització de la torre i la muralla i que danyen el monument. Així mateix, s'instal·larà una escala interior d'accés únicament per a labors de manteniment i emergència.

El projecte inclou, així mateix, la visualització sobre el paviment existent de part de la muralla i el Portal de la Botera, ja desapareguts, en la zona de l'avinguda de Pius XII. Aquesta visualització es realitzarà seguint les mateixes característiques que en els trams de muralla ja senyalitzats en altres punts de la ciutat. Concretament, en els últims anys la Regidoria de Patrimoni ha dut a terme actuacions per a traure a la llum l'antic traçat emmurallat de la vila medieval a la plaça de Mossén Ballester (Portal de la Sang), a la plaça de Colom (Portal dels Martins), així com al carrer de la Comunió (Portal d'Onda) i també es va procedir a traure a la llum part del llenç de la muralla entre mitgeres al carrer de la Cova Santa.

Galeria multimèdia

Imatges

Obres en la Torre Motxa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es