Inici

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars reprén el control de visons americans

divendres, 25 de setembre de 2020

Control de visons en el Millars_2

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars prossegueix amb els treballs de seguiment, vigilància i control del visó americà (Neovison vison) al llarg dels 14 quilòmetres fluvials protegits. Aquesta tasca és conseqüència de l'antic programa Life Lutreola Espanya coordinat per la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que té com a objectiu l'erradicació del visó americà i alhora la preservació del visó europeu (Mustela lutreola).

Per a controlar l'espècie exòtica, la guarderia rural del Consorci riu Millars disposa de tres plataformes flotants, especialment dissenyades per a l'espècie. Cadascuna es diposita sobre l'aigua en llocs on prèviament s'ha detectat la presència dels animals mitjançant l'anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Durant la primera fase les plataformes flotants incorporen unes bases d'argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen. Durant la segona fase i una vegada detectades les petjades s'instal·len unes gàbies automàtiques sobre la mateixa trampa flotant per a capturar els animals.

El mes de maig de 2019 la guarderia rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà al Paisatge Protegit. Concretament es tractava d'un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l'assut dels Matxos, entre els termes d'Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient, responsables del maneig de la fauna exòtica.

La guarderia rural del Consorci riu Millars va detectar de manera oficial la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l'any 2014. Concretament es van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals que alguns furtius havien instal·lat al riu per a capturar anguiles. Arran d'aquesta cita, el Consorci va contactar amb la Conselleria per tal de sumar esforços i evitar la dispersió de l'espècie invasora cap a la zona humida, on podria causar molts danys a la biodiversitat.

Galeria multimèdia

Imatges

Control de visons en el Millars Control de visons en el Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es