Inici -> Àrees -> Tradicions -> Notícies de Tradicions

Vila-real obri els actes del centenari de l'escultura del 'Pastoret' de José Ortells amb una exposició fotogràfica al Termet

dimecres, 21 d'octubre de 2020

Presentació dels actes del centenari del Pastoret

L'Ajuntament de Vila-real commemora el centenari de l'emblemàtica escultura del Pastoret que presideix l'esplanada de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia amb una programació dedicada a recordar la seua història i la figura del seu autor, l'escultor José Ortells, Fill Predilecte de Vila-real. La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha presentat aquest matí els actes commemoratius amb motiu dels 100 anys de la donació d'aquesta escultura per part d'Ortells a la ciutat. "Són 100 anys des que l'estiu de 1920 l'autor donara aquesta figura en agraïment a la ciutat, la primera escultura que va regalar a Vila-real abans de convertir-se en un artista d'èxit", recorda Samblás.

L'escultura, inspirada en la llegenda de la troballa de la imatge de la patrona, la Mare de Déu de Gràcia, per un pastor en una de les coves de l'entorn del Termet, presideix la font situada a l'esplanada de l'ermita, construïda també el 1920. Els actes s'han iniciat amb una exposició fotogràfica a l'aire lliure a la plaça de l'ermita titulada "El Pastoret d'Ortells, 100 anys mirant l'ermita", amb imatges del fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal. La mostra es mantindrà de manera indefinida "perquè forme part de l'entorn i que aquells que visiten aquest lloc vegen el pas del temps i com ens acompanya aquesta escultura des de 1920".

La commemoració del centenari inclou també la publicació d'un article en la revista Font, que la Regidoria de Normalització Lingüística va presentar fa dues setmanes, i l'edició d'un vídeo amb imatges de l'Arxiu Municipal sobre la història d'aquesta escultura, que José Ortells va crear per a decorar la font construïda l'estiu de 1920, animat pels amics i amigues amb qui estiuejava cada any a l'entorn del paratge de l'ermita. A més, també s'impulsarà una campanya en xarxes socials sota el títol "Jo tinc una foto amb el Pastoret" perquè els vila-realencs i vila-realenques compartisquen imatges amb aquest emblemàtic personatge "que ja forma part de la nostra història i el nostre patrimoni" i que aquestes puguen incorporar-se al fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal.

Samblás ha detallat que també s'editarà material didàctic en format digital, creat per les dissenyadores locals Laulauenlaseuatinta, per a fer arribar als centres educatius de la ciutat i difondre així la història del Pastoret i la figura de l'escultor i Fill Predilecte José Ortells entre els xiquets i xiquetes. La programació es tancarà amb la col·locació d'una placa commemorativa. La regidora ha agraït el treball de l'Arxiu Municipal i la col·laboració d'empreses locals per a fer possible aquestes iniciatives i ha animat a la ciutadania a participar i gaudir dels actes, que han hagut d'adaptar-se a les circumstàncies actuals per la crisi sanitària.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es