Inici

El servei de manteniment del Consorci riu Millars retira del paratge del Termet els pins caiguts i afectats per la plaga del 'Tomicus destruens'

dijous, 29 d'octubre de 2020

Pins afectats per la plaga del 'Tomicus destruens' al paisatge protegit del Millars

El servei de manteniment del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha trossejat i retirat 8 pins blancs afectats per la plaga del Tomicus destruens de diversos indrets del paratge del Termet de Vila-real. Els arbres s'havien assecat i més tard havien caigut a conseqüència de l'atac dels insectes barrinadors que estan afectan una part important del pinar.

La guarderia rural del Consorci riu Millars realitza amb regularitat seguiments de l'afecció del pinar amb l'objectiu de localitzar i marcar la ubicació exacta dels pins blancs (Pinus halepensis) afectats per la plaga d'aquests escarbats de l'escorça. L'últim treball de camp dut a terme va significar la localització de vora un centenar de pins blancs afectats pel Tomicus destruens, dels quals 60 estan morts i altres 40 presenten símptomes greus o molt greus de l'atac dels insectes coleòpters. Els exemplars afectats es troben en dos emplaçaments emblemàtics del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars com són el Termet de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real i l'entorn natural de l'ermita de Santa Quitèria d'Almassora. Ara el servei de manteniment està trossejant els exemplars morts i caiguts a terra i retirant-los de l'entorn natural.

Els períodes de sequera cíclics que està patint la vessant mediterrània des de l'any 2014 amb moments puntuals de pluja torrencial estan afectant de forma molt negativa la vegetació forestal. Aquesta circumstància cada vegada més comuna també està perjudicant els pinars ubicats al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars amb l'aparició de plagues oportunistes protagonitzades per insectes perforadors de l'escorça com el Tomicus destruens. Precisament fa 6 anys la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana va declarar l'existència d'aquesta plaga en multitud de municipis de les tres províncies i va ordenar l'execució de tractaments obligatoris consistents en la tala i extracció urgent dels peus afectats o morts per aquesta plaga.

Tomicus destruens actua en zones de clima temperat i això els permet tenir activitat biològica durant bona part de l'any. Les femelles adultes perforen una galeria i fabriquen un recinte on copulen amb un mascle. Més tard diposita els ous al llarg de la galeria. Les larves fan eclosió dies més tard i construeixen noves galeries. Després de passar pels diferents estats larvaris i transformar-se en nimfa, finalment sorgeixen els insectes adults. Tomicus destruens fabrica galeries en els troncs i branques dels pins que són mortals si l'afecció talla completament la circulació de la saba. Aquests coleòpters prefereixen atacar pins debilitats per la sequera i amb poca capacitat per a defensar-se. Els pins més capaços de patir l'atac indiscriminat de la plaga són aquells que es troben en sòls pobres o poc profunds com és el cas dels pinars del Termet de Vila-real que s'assenten sobre un substrat rocós.

Galeria multimèdia

Imatges

Pins afectats per la plaga del 'Tomicus destruens' al paisatge protegit del Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es