Inici -> La teua ciutat -> Joventut -> Notícies joventut

Cineculpable encara l'estrena de la Secció Oficial amb dosi extra de temàtica social i més històries 'confinades'

dimarts, 24 de novembre de 2020

Cineculpable 2020. Secció Oficial (1)

La varietat i humanitat que emana aquesta edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable es plasmen amb escreix en la selecció dels primeres nou obres de la Secció Oficial, que s'estrena hui a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner. Varietat de gèneres i procedències: hui al públic culpable li espera una immersió en el thriller, la comèdia, el drama o l'animació, a través d'un viatge amb dues parades internacionals: França i Xipre. El vessant humà arriba amb la temàtica de fort compromís social de diverses d'aquestes peces audiovisuals en format mini, on conflueixen el drama migratori, l'impacte del canvi climàtic o els drets de la comunitat LGBTI.

L'actual crisi sociosanitària i l'impacte sobre les nostres vides torna a colar-se en la graella de Cineculpable. Aquest inici de la Secció Oficial aglutina dos enfocaments molt diferents sobre la pandèmia i les seues conseqüències. El famós Paco León (Homozapping, Aída, La Peste) dirigeix i protagonitza Vecinooo, un melodrama en clau de comèdia que parla de Luis, un home que viu sol i porta molt malament la quarantena i al qual un dia Rosa, la seua entusiasta veïna, comença a coartar la seua intimitat a través de les converses que es colen per la reixeta de respiració del bany.

Una altra història confinada, però sota l'òptica del drama, arriba amb #yomequedoencasa, de Carlos Polo (director de Trato Preferente, nominat al Premi Goya al millor curtmetratge de ficció 2015). L'obra, que acumula 10 premis i seleccions en festivals espanyols i de Rússia, Colòmbia o Regne Unit i va ser rodada amb mòbil en el moment més àlgid d'aquesta crisi sanitària, aborda la vida que transcorre a part del coronavirus, aquelles altres pandèmies més difícils d'erradicar. Vera, un altre dels curts que passa per la pantalla gran de l'Auditori, està preseleccionat als Goya 2021 i és l'òpera prima d'Aura Rubirola. Parla de Vera, 55 anys, netejadora nocturna en un gran edifici d'oficines i una apassionada de la música clàssica.

El drama segueix amb La chica de los cigarrillos i amb Teslimat, de Xipre, una de les set obres internacionals d'aquesta edició. Òpera prima d'Alejandro Jiménez i David Cortázar, La chica de los cigarrillos és una història romàntica sobre la relació de Leo i Eva, a la qual dona vida en la pantalla Maggie Civantos, protagonista de sèries com Vis a vis, Las chicas del cable o la més recent Malaka. Per part seua, el drama sobre migració i drets humans Teslimat, dirigit per Doğuş Özokutan, gira al voltant de Yusuf, que accepta l'encàrrec de portar refugiats amb el seu camió frigorífic creient que és l'única manera d'aconseguir diners per a salvar la vida de la seua filla. També sobre migracions, encara que en format animació, parla el curtmetratge francés d'Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte i Zoé Devise Migrants, protagonitzat per dos ossos polars obligats a l'exili a causa de l'efecte del canvi climàtic.

El toc de comèdia el posen Leo y Álex en pleno siglo 21, un exponent del cinema queer que dirigeixen Eva Libertad i Nuria Muñoz i que suma ja set premis nacionals i internacionals, com el conquistat en l'Amor Festival Internacional De Cinema Lgbt+ de Xile o en el International Female Film Festival Malmö, a Suècia; i la comèdia de zombis de David Mataró Llengua amb tàperes, que es marca com a repte complir els plans de Catalina. Mallorquina del barri de Santa Catalina, té molt clar que no viurà tancada mentre els morts vivents s'apoderen del món i idea un pla d'integració entre homes i zombis.

El sobresalt i la dosi de nervis de la nit és a càrrec de Diego Puertas amb Pozo. Ací desperta sense saber perquè un home que tracta per tots els mitjans d'escapar del fosc forat en el qual, literalment, ha caigut.

Galeria multimèdia

Imatges

Cineculpable 2020. Secció Oficial (1)_4 Cineculpable 2020. Secció Oficial (1)_2 Cineculpable 2020. Secció Oficial (1)_3

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es