Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

Mor Emiliana Buendía, la iaia de Coneixement

divendres, 6 de novembre de 2020

Emiliana Buendía, iaia del Coneixement

Dijous passat ens va deixar Emiliana Buendía, l'entranyable dona que el 2009 va cedir la seua imatge a la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Sanitat per a representar el personatge de la iaia de Coneixement en una campanya de prevenció comunitària que pretenia conscienciar sobre els riscos d'abusar de les begudes alcohòliques i de consumir drogues il·legals durant les festes patronals, moment en què aquesta pràctica es fa més habitual entre els ciutadans de Vila-real. Des de llavors, Emiliana, amb el seu gest tan popular d'alçar el dit índex de la mà dreta, va aconseguir que els vila-realencs associaren la festa amb l'advertiment "Coneixement!" i s'actuara "amb cap", de manera responsable i prudent en tots els àmbits de participació de les festes.

L'acceptació de la idea i l'afecte de tots per aquesta dona del Grau de Castelló de gest tan pròxim i familiar, va fer que l'UPCCA mantinguera la campanya durant quasi deu anys amb diferents propostes, entre les quals destaca el gran grafit de la iaia que va encarnar Emiliana Buendía dibuixat al carrer de Josep Ramon Batalla i que ja forma part del paisatge urbà de Vila-real. Amb la iaia de Coneixement no es tractava de prohibir el consum d'alcohol, sinó de transmetre la importància d'actuar amb cautela, coneixent els riscos d'abusar de la beguda i no consumir en circumstàncies o moments en què resulta del tot desaconsellable. Així, al costat de la imatge d'Emiliana, sempre s'acompanyaven missatges que advertien de comportaments de risc: participar en els actes taurins sota els efectes de l'alcohol o altres drogues; beure en dejú; mesclar diferents drogues, al mateix temps que s'oferien consells per a actuar davant una situació d'intoxicació etílica.

L'afecte dels vila-realencs pel personatge al qual va donar vida Emiliana Buendía va tenir el seu reconeixement oficial el 2014, quan va ser guardonada com a Fester de l'Any per les penyes de la ciutat. Així mateix, la campanya va arribar a ser imitada amb diferents elements gràfics i la necessària adaptació per municipis com Benidorm, Onda, Santa Pola o Sant Joan d'Alacant.

Emiliana Buendía sempre serà recordada en aquesta ciutat com a símbol de prevenció i de respecte per la convivència en les festes de Vila-real. Moltes gràcies per tant, Emiliana, descanse en pau.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es