Inici -> La teua ciutat -> Igualtat -> Notícies d'Igualtat
dimecres, 25 de novembre de 2020
El 25N, Dia per a Combatre la Violència contra la Dona, ha deixat enguany a Vila-real una petjada permanent en ple cor de la ciutat. La inauguració del mural La Comunitat contra la violència de gènere s'ha sumat als actes reivindicatius contra la violència masclista, que s'han celebrat a Vila-real amb un minut de silenci i la lectura del manifest aprovat pel Ple per part de les associacions Andrea Carballo, Grup de Dones Vila-real, Juntes de Creu Roja i El Bressol. A totes aquestes, juntament amb les Ames de Casa i l'Associació de Famílies LGTBI+, l'alcalde, José Benlloch, ha volgut agrair el seu treball i col·laboració contínua a través d'iniciatives com l'Escola d'Igualtat. Les regidores de Joventut, Anna Vicens, i d'Igualtat, Rosario Royo, també han participat en els actes commemoratius.
El mural ceràmic, col·locat en un lateral de la plaça Major, pràcticament a l'entrada de l'Ajuntament, és un projecte col·lectiu ideat pels ceramistes Ángel Igual i Antonio Pérez Requena amb l'objectiu de conscienciar sobre la xacra que suposa la violència de gènere. A més de Vila-real, la iniciativa ha recalat també a Borriana, Picanya (València) o Caudete (Albacete). A Vila-real el projecte ha comptat amb el suport de l'Ajuntament a través de les regidories de Joventut i Igualtat, a més de la col·laboració de Creu Roja Vila-real, Grup de Dones de Vila-real, Associació Andrea Carballo Claramonte i la participació de Contaclown, Cita Urbana Musical Solidària a Vila-real i País de la Mar.
"La lluita contra la violència masclista és una batalla de tots els dies, per això, quan en el seu moment ens vam plantejar on podíem situar el treball que Ángel Igual i Antonio Pérez estaven fent, amb la participació i la implicació de tantíssima gent, vam tenir clar que havia de ser un lloc de gran visibilitat. I quin lloc més visible per a fer una crida contra la violència masclista que la plaça Major, autèntic centre neuràlgic de la ciutat", assenyala Benlloch. L'alcalde ha lamentat que, a través del conveni de Viogen amb la Policia Nacional, hi ha a Vila-real 50 dones amb vigilància especial per haver patit algun episodi de violència de gènere. "Cap d'aquestes 50 persones són homes", ha incidit Benlloch en al·lusió a la realitat social que suposa el maltractament i la violència contra les dones.
L'obra muralista ha sigut modelada a mà i és, fonamentalment, un mural col·laboratiu que s'ha pogut dur a terme mitjançant la col·laboració ciutadana. A Vila-real han sigut més de 200 les persones que van acudir a la crida per a estampar la seua mà com a acte de repulsa contra la violència de gènere. El propòsit de tots dos autors era el de vincular aquest mural ceràmic amb la ciutat i la seua tradició citrícola. D'ací ve que es tracte del primer mural esmaltat amb cendres de taronger de tota Europa, unint la ceràmica i la citricultura amb la defensa dels valors socials per a potenciar els senyals identitaris de la ciutat.
El mural ha estat cuit a 1300° amb llenya en el forn sense fum Carmen, construït pel prestigiós ceramista Masakazu Kusakabe. Durant la cocció han participat altres ceramistes com Jaime Romero, Ana Cabedo, José Manuel Simón, Carmela Tello i Rafa Galindo. La composició mostra una sèrie de flors que representen el floriment de la igualtat.
L'objectiu principal d'aquest projecte és tractar de conscienciar i intentar aconseguir un compromís de la societat amb l'eliminació i prevenció de la violència de gènere. Per a dur a terme aquesta tasca, els artistes han desenvolupat "un missatge visual, creant una icona que identifica el missatge, que reconforta a qui ha patit aquesta violència i que ajuda a sentir-se abrigat". La finalitat última és crear una xarxa de murals ceràmics per tota Espanya construïts de manera cooperativa.
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es