Inici -> Àrees

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recuperarà l'ecosistema de la llacuna de la Gola Nord

dimarts, 2 de febrer de 2021

Estat actual de la Gola Nord del Millars

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars recuperarà una de les zones més importants del paratge fluvial com és la Gola Nord ubicada a la part més baixa del tram fluvial. La llacuna de la Gola Nord ha anat perdent al llarg dels anys superfície de làmina d'aigua lliure a causa de l'augment de la sedimentació i progressiu rebliment de l'espai. L'increment de la vegetació protagonitzada pel senill o canyís (Phragmites australis) també ha afavorit que cada vegada la gola anara desapareixent. Cal tenir en compte que el riu Millars anys enrere portava suficient aigua fins a la desembocadura per a mantenir un flux constant que afavoria la creació d'aquestes làmines a les anomenades goles. Ara el cabal del riu està controlat la major part de l'any i el flux no és constant durant els dotze mesos de l'any. Aquest descens de la làmina d'aigua ha afavorit la intrusió marina i la consegüent salinització de l'ecosistema. Ara, aprofitant el Dia Mundial de les Zones Humides, el Consorci Gestor ha anunciat la valoració de l'entorn de la Gola Nord.

L'objectiu principal és valorar la Gola Nord amb diverses actuacions concretes que incideixen en la biodiversitat, la làmina d'aigua lliure i l'ús públic. Respecte a la primera es millorarà la qualitat ambiental de l'espai i s'eliminarà el canyar per mitjà de maquinària especial per tal de fer visible la llacuna. També es llevaran els plomalls o herba de la pampa (Cortaderia selloana) existents en la zona seca de la desembocadura, es retiraran els exemplars de tortugues exòtiques que es puguen capturar durant els treballs i es plantaran espècies adequades com són el xop blanc (Populus alba), la sarga (Salix eleagnos), el salze blanc (Salix alba), el tamariu (Tamarix sp.), el segamans o la mansega (Cladium mariscus), la salicària (Lithrum salicaria) i el lliri groc (Iris pseudacorus) entre d'altres. Respecte a la làmina d'aigua lliure es revertirà el procés de rebliment de la desembocadura, es localitzarà i quantificarà la superfície sedimentada de la Gola Nord, s'eliminarà mecànicament la vegetació existent en el perímetre de les dues llacunes per tal d'unir-les i ampliar la superfície de les làmines d'aigua obertes. I es recuperarà la làmina d'aigua de la llacuna retirant l'excés de sediments fins a una profunditat de 150 cm. Finalment, es promourà l'ús públic compatible amb la conservació dels valors naturals, es recuperarà el valor paisatgístic amb l'obertura del camp visual des del passeig, s'instal·larà una passarel·la que permeta obrir una nova perspectiva de la desembocadura als visitants i s'instal·larà una tarima de fusta per a crear un sender accessible a les dues vessants de la Gola Nord. 

Aquest és un dels primers projectes de recuperació del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars que es desenvoluparan durant els pròxims anys. El Consorci Gestor ha remés hui mateix el projecte a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, al Servei Provincial de Costes i a la Conselleria de Medi Ambient per a sol·licitar les autoritzacions corresponents. S'espera que les obres puguen començar a partir del mes de setembre.

Galeria multimèdia

Imatges

Estat actual de la Gola Nord del Millars_2 Estat actual de la Gola Nord del Millars_1 Estat actual de la Gola Nord del Millars_4

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es