Inici

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recuperarÓ l'ecosistema de la llacuna de la Gola Nord

tornar Imprimir

dimarts, 2 de febrer de 2021

Sala de premsa, Medi Ambient

Estat actual de la Gola Nord del Millars

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recuperarÓ l'ecosistema de la llacuna de la Gola Nord

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars recuperarÓ una de les zones mÚs importants del paratge fluvial com Ús la Gola Nord ubicada a la part mÚs baixa del tram fluvial. La llacuna de la Gola Nord ha anat perdent al llarg dels anys superfÝcie de lÓmina d'aigua lliure a causa de l'augment de la sedimentaciˇ i progressiu rebliment de l'espai. L'increment de la vegetaciˇ protagonitzada pel senill o canyÝs (Phragmites australis) tambÚ ha afavorit que cada vegada la gola anara desapareixent. Cal tenir en compte que el riu Millars anys enrere portava suficient aigua fins a la desembocadura per a mantenir un flux constant que afavoria la creaciˇ d'aquestes lÓmines a les anomenades goles. Ara el cabal del riu estÓ controlat la major part de l'any i el flux no Ús constant durant els dotze mesos de l'any. Aquest descens de la lÓmina d'aigua ha afavorit la intrusiˇ marina i la consegŘent salinitzaciˇ de l'ecosistema. Ara, aprofitant el Dia Mundial de les Zones Humides, el Consorci Gestor ha anunciat la valoraciˇ de l'entorn de la Gola Nord.

L'objectiu principal Ús valorar la Gola Nord amb diverses actuacions concretes que incideixen en la biodiversitat, la lÓmina d'aigua lliure i l'˙s p˙blic. Respecte a la primera es millorarÓ la qualitat ambiental de l'espai i s'eliminarÓ el canyar per mitjÓ de maquinÓria especial per tal de fer visible la llacuna. TambÚ es llevaran els plomalls o herba de la pampa (Cortaderia selloana) existents en la zona seca de la desembocadura, es retiraran els exemplars de tortugues ex˛tiques que es puguen capturar durant els treballs i es plantaran espŔcies adequades com sˇn el xop blanc (Populus alba), la sarga (Salix eleagnos), el salze blanc (Salix alba), el tamariu (Tamarix sp.), el segamans o la mansega (Cladium mariscus), la salicÓria (Lithrum salicaria) i el lliri groc (Iris pseudacorus) entre d'altres. Respecte a la lÓmina d'aigua lliure es revertirÓ el procÚs de rebliment de la desembocadura, es localitzarÓ i quantificarÓ la superfÝcie sedimentada de la Gola Nord, s'eliminarÓ mecÓnicament la vegetaciˇ existent en el perÝmetre de les dues llacunes per tal d'unir-les i ampliar la superfÝcie de les lÓmines d'aigua obertes. I es recuperarÓ la lÓmina d'aigua de la llacuna retirant l'excÚs de sediments fins a una profunditat de 150 cm. Finalment, es promourÓ l'˙s p˙blic compatible amb la conservaciˇ dels valors naturals, es recuperarÓ el valor paisatgÝstic amb l'obertura del camp visual des del passeig, s'instalĚlarÓ una passarelĚla que permeta obrir una nova perspectiva de la desembocadura als visitants i s'instalĚlarÓ una tarima de fusta per a crear un sender accessible a les dues vessants de la Gola Nord. 

Aquest Ús un dels primers projectes de recuperaciˇ del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars que es desenvoluparan durant els pr˛xims anys. El Consorci Gestor ha remÚs hui mateix el projecte a la Confederaciˇ HidrogrÓfica del X˙quer, al Servei Provincial de Costes i a la Conselleria de Medi Ambient per a solĚlicitar les autoritzacions corresponents. S'espera que les obres puguen comenšar a partir del mes de setembre.

Galeria multimèdia

Imatges

Estat actual de la Gola Nord del Millars_2 Estat actual de la Gola Nord del Millars_1 Estat actual de la Gola Nord del Millars_4

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa B˙stia CiutadÓ Venta d'entrades AccÚs a la seu electr˛nica interior Banner Cita Previa
Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es