Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

La UPCCA explora l'impacte de la covid-19 en el consum de drogues i jocs d'atzar entre els adolescents de Vila-real

dimecres, 17 de febrer de 2021

Presentació de la memòria de 2020 de la UPCCA

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el tècnic de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), José Gisbert, han presentat hui la memòria de 2020 del servei, que des del mes de març passat ha hagut d'adaptar la seua activitat a les restriccions i mesures excepcionals per la pandèmia de la covid-19. La regidora ha destacat la tasca realitzada per la UPCCA per a garantir l'atenció als usuaris de manera telemàtica i utilitzant les xarxes socials com a canal de comunicació "de manera que s'ha continuat amb el treball de prevenció del consum de substàncies addictives entre els joves, així com l'atenció i assessorament tant als joves com als pares i mares".

Gómez ha apuntat que "a causa de les circumstàncies excepcionals, algunes de les campanyes habituals de prevenció, com les que normalment es duen a terme en les festes patronals, no s'han pogut desenvolupar, i altres s'han hagut d'adaptar a la situació", però sí que s'ha mantingut el servei d'atenció i assessorament i s'ha continuat treballant en col·laboració amb la comunitat educativa. De fet, com cada dos anys, en desembre de 2020 es va realitzar l'enquesta entre l'alumnat d'ESO i Formació Professional Bàsica de la ciutat per a conéixer el consum de substàncies addictives entre els joves de 12 a 16 anys. L'enquesta ha preguntat a 2.630 estudiants i com a novetat s'ha volgut conéixer l'impacte de la pandèmia per la covid-19 en els hàbits de consum de drogues i jocs d'atzar. Així, se'ls ha consultat si des del confinament domiciliari de març imposat per l'estat d'alarma "han consumit més, menys o igual tabac, alcohol i cànnabis, així com si ha variat la freqüència amb què aposten diners en jocs d'atzar en línia o apostes esportives". Segons Gisbert, "el resultat ens servirà per a veure si es manté la tendència de descens en la incidència del consum que s'observava durant els últims anys i que el 2018 va constatar per primera vegada fins i tot una reducció en el consum d'alcohol, una substància que mai abans havia baixat".

Gisbert també ha explicat que a causa de la covid-19, i sobretot durant els mesos de confinament, s'ha detectat un "increment de la simptomatologia ansiosa i depressiva entre els usuaris adults, que en moltes ocasions es tractava de mitigar amb el consum de substàncies que abans únicament es consumien en el temps d'oci". Per aquest motiu, segons assenyala el tècnic de la UPCCA, "el servei s'ha orientat en els últims mesos més a una tasca d'atenció i acompanyament psicològic i no tant de prevenció". A més, segons el tècnic, entre els joves, sobretot durant els mesos de confinament, es va detectar "una disminució en el consum de determinades substàncies perquè les mesures de prevenció per la pandèmia han restringit molt les seues relacions socials", una observació que es contrastarà amb l'enquesta realitzada entre els adolescents.

D'altra banda, Gisbert també ha destacat l'important treball de col·laboració amb les unitats de prevenció de la resta de la Comunitat Valenciana, a través de campanyes conjuntes centrades de manera especial en xarxes socials i en format audiovisual, "ja que les campanyes a peu de carrer es van haver d'anul·lar".

Respecte al projecte A on? d'oci alternatiu saludable que havia d'haver començat a funcionar el mes de març passat, "únicament vam poder desenvolupar algunes sessions durant el mes de novembre, però la nostra intenció és continuar impulsant aquesta iniciativa quan les condicions de la pandèmia ho permeten, perquè siguen els joves els qui gestionen els seus propis espais d'oci lliures de drogues i substàncies addictives", conclou Gisbert.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es