Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

Serveis Socials incrementa un 25% les atencions i quasi triplica les ajudes d'emergència el 2020 arran de la covid-19

dijous, 18 de febrer de 2021

Les conseqüències de la covid-19 s'han deixat sentir el 2020 de manera notable en l'activitat i l'atenció social de la Regidoria de Serveis Socials. La memòria de l'any passat presentada pel departament que dirigeix el regidor Álvaro Escorihuela revela un increment substancial tant en atencions directes, amb un 25% més d'usuaris, com en la gestió d'ajudes d'emergència, que pràcticament s'han triplicat respecte a l'any anterior.

"L'Ajuntament de Vila-real treballa sempre per respondre a les necessitats de les persones més vulnerables i en un any com 2020, marcat per la pandèmia i la crisi sanitària i econòmica que ha comportat, els tècnics municipals han redoblat els esforços per a fer arribar l'ajuda social a totes les persones que l'hagen pogut requerir", detalla el regidor. En el balanç, destaquen els 2.018 usuaris atesos a través del servei d'informació i orientació, xifra que incrementa en un 25,3% les atencions realitzades durant 2019. A més, s'han comptabilitzat 1.129 atencions telefòniques addicionals -la primera vegada que es comptabilitza aquesta dada-, a causa fonamentalment de la dificultat de la gestió de les ajudes d'emergència i altres tràmits en les primeres fases del confinament, quan tota l'atenció es realitzava per telèfon. Destaquen també les 200 assistències telefòniques a les persones majors usuàries del servei de teleajuda de la Diputació.

El major volum d'expedients tramitats se centra en les àrees de família i infància, amb  1.470 casos enfront dels 809 de 2019, a causa principalment de l'assumpció de competències per part de l'Ajuntament en assumptes com la declaració de risc de menors. També s'ha donat resposta a 308 casos relacionats amb persones majors i 100 expedients relatius a persones sense llar, entre altres assumptes. "L'activitat en el departament municipal enguany ha sigut molt intensa, tenint en compte, a més, l'impacte de les restriccions en l'estructura del departament, reforçat per a atendre totes les situacions derivades de la pandèmia. Per això, vull agrair especialment a tot el personal de Serveis Socials l'esforç i la sensibilitat que demostren dia a dia per a assegurar l'atenció als més vulnerables", apunta Escorihuela.

Quant a les ajudes directes, Serveis Socials ha concedit el 2020 un total de 640 ajudes d'emergència social per un import de 340.785 euros. En aquestes subvencions, es compten tant les ajudes ordinàries que tramita de manera habitual el departament municipal com les ajudes extraordinàries dotades l'any passat pel Govern central per a fer front a les conseqüències de la pandèmia. Aquesta circumstància ha suposat multiplicar pràcticament per tres la xifra d'ajudes socials concedides durant el 2020, ja que l'any anterior es van concedir 220.

La gravetat de l'impacte de la pandèmia es reflecteix també en la diferència en les xifres de perceptors: el passat exercici van ser 1.292 persones, la qual cosa suposa un increment del 45% respecte a 2019, quan les ajudes d'emergència van arribar a 888 persones. Del total d'aquestes ajudes, la major part (147) s'han destinat a cobrir necessitats bàsiques, amb un import total de 145.106 euros, seguides de 72 ajudes per a l'ús d'habitatge. A més, s'han concedit 30 ajudes extraordinàries i altres 33 per subministraments bàsics energètics.

"No podem oblidar-nos de les entitats socials, amb les quals cotreballem per a crear una xarxa de protecció social àmplia sense la qual seria molt complicat arribar a totes les persones", valora el regidor de l'àrea. En concret, l'any passat els convenis amb entitats socials van superar els 500.000 euros, amb acords de col·laboració amb 17 col·lectius, que s'han reforçat, a més, de manera especial amb les entitats dedicades a l'atenció social. Així, Creu Roja, Sant Vicent de Paül, Cáritas i Joventut Antoniana van veure ampliats els seus convenis en 100.000 euros en el seu conjunt.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es