Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

El Centre de Dia Lluís Alcanyís atén més d'un centenar de nous usuaris amb problemes d'addiccions el 2020 amb protocols adaptats a la situació de pandèmia

dimecres, 10 de març de 2021

Presentació de la memòria de 2020 del centre de dia Lluís Alcanyís

El Centre de Dia Lluís Alcanyís ha registrat un total de 104 nous usuaris durant l'any 2020, que han sigut atesos amb els protocols de prevenció corresponents en cada fase de la pandèmia, segons es desprén de la memòria de l'activitat d'aquest centre terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social de les persones amb addiccions. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del centre, Jaume Agost, han presentat hui les dades d'aquesta memòria. Gómez ha ressaltat "la gran tasca de l'equip per a adaptar-se a la situació de pandèmia i a l'atenció telefònica dels usuaris durant el confinament, i després amb els protocols de prevenció corresponents per a l'atenció presencial amb garanties de seguretat sanitària".

En aquest sentit, Agost ha indicat que "ha sigut un any extremadament difícil perquè, encara que els usuaris no han estat desatesos en cap moment, la impossibilitat de realitzar un seguiment presencial durant el confinament i haver de dur-lo a terme de manera telefònica, ha dificultat la relació terapèutica". El tècnic ha recordat que "els nostres usuaris són drogodependents que quan entren en crisi necessiten una atenció immediata i, a més, un suport personal dels professionals".

El treballador social ha explicat que el 2020 es van registrar un total de 104 nous usuaris, la qual cosa suposa un descens respecte a anys anteriors (el 2019 van ser 129 nous expedients i 139 l'any 2018), unes dades que, segons els tècnics del centre, respondrien a "la impossibilitat de realitzar atenció presencial durant uns mesos, i també perquè la població ha estat confinada, perimetrada o contagiada". Respecte a les substàncies més consumides, s'ha mantingut l'alcohol en primer lloc (29%), seguit del cànnabis (28%), la cocaïna (21%) i en el quart lloc de les addiccions se situa la ludopatia (10%). Agost ha posat l'accent en l'increment en el consum del cànnabis els últims anys, "una droga que molta gent considera blana i que no té riscos", però la realitat és que "el 2006 era una substància de consum residual i des de 2014 es manté entre les tres substàncies més consumides".

Respecte a les franges d'edat, els grups més nombrosos són de 40 a 50 anys i de 50 a 60 anys, "la qual cosa evidencia que les addiccions no són únicament un problema de la gent jove". Així mateix, les dades constaten que es redueixen les diferències entre els grups d'edat, una cosa que s'interpreta per part dels tècnics del Centre de Dia com "una normalització del consum en tots els grups d'edat". En relació amb la perspectiva de gènere, el 79,8% d'usuaris són homes, enfront del 20,2% de dones. El 2019, el percentatge de dones era del 22,48%, una reducció que el tècnic explica perquè "davant la crisi sanitària i social provocada pel confinament, novament les dones s'encarreguen de cuidar els altres, cosa que fa que no es cuiden elles i no es dediquen a curar-se de l'addicció que tenen". Quant al temps de permanència en el Centre de Dia, la majoria d'usuaris segueix el tractament durant més de 10 mesos, la qual cosa es considera "un èxit" des del punt de vista terapèutic.

Finalment, la regidora de Sanitat ha fet una crida a totes les persones que tinguen un problema de consum de drogues o qualsevol tipus d'addicció perquè "acudisquen al Centre de Dia perquè comptem amb uns grans professionals". A més, Gómez ha recordat que aquesta pandèmia ha evidenciat que, ara més que mai, "hem d'afrontar el futur amb un bon estat físic i mental, cosa que no és compatible amb el consum de drogues o les addiccions".

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo

Memòria 2020 del centre de dia Lluís Alcanyís
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es