Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Benlloch posa el focus en la despoblació en l'era postcovid en la seua estrena com a president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals del Consell d'Europa

tornar Imprimir

dimarts, 23 de març de 2021

Sala de premsa, Ajuntament

L'alcalde de Vila-real ha intervingut de manera telemàtica en el Congrés de Poders Locals del Consell d'Europa

Benlloch posa el focus en la despoblació en l'era postcovid en la seua estrena com a president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals del Consell d'Europa

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, s'ha estrenat hui com a president de la delegació espanyola en el Congrés de Poders Locals i Regionals (CPLR) del Consell d'Europa, organisme amb seu a Estrasburg que dona veu a les regions i ajuntaments a l'hora de dictaminar prèviament l'adopció de polítiques i actuacions que afecten l'àmbit local. Benlloch ha intervingut de manera telemàtica des de la seu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en la constitució de la nova legislatura del Congrés de Poders Locals i Regionals amb un discurs en el qual ha posat l'accent principalment en la problemàtica de la despoblació i la desigualtat territorial que afecta tota Espanya, i també la Comunitat Valenciana. L'alcalde de Vila-real ha alertat davant la presidència del CPLR que "la crisi sanitària i social per la pandèmia agreujarà el problema de la despoblació, per la qual cosa és més necessari que mai elevar la veu del municipalisme a Europa davant els reptes que afronta el continent per a la reconstrucció postcovid".

Benlloch ha reiterat la seua voluntat de treballar perquè l'àmbit local siga protagonista dels "reptes apassionants que s'obrin en els pròxims anys per a tornar a reconstruir Europa després de la pandèmia". Cal recordar que el primer edil vila-realenc es converteix en el primer representant de la Comunitat Valenciana a ser designat president de la delegació des de la creació, el 1994, d'aquest organisme dependent del Consell d'Europa. En la constitució de la nova legislatura, el Congrés de Poders Locals i Regionals ha marcat les cinc prioritats de la nova etapa: la lluita contra la covid-19 des de l'àmbit local; la despoblació; la digitalització i la intel·ligència artificial; la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la qualitat democràtica i la participació ciutadana davant l'augment dels populismes. L'alcalde de Vila-real ha lamentat com a única nota negativa de la sessió constitutiva de hui la decisió de Turquia d'apartar-se del conveni contra la violència masclista que es va signar en la convenció d'Istanbul el 2011.

El CPLR està format per 324 representants i 324 suplents de 47 estats i s'estructura en dues cambres: la d'autoritats locals i la de regions. El treball s'organitza en tres comités: el de Seguiment, el d'Assumptes Actuals i el de Governança, al qual està adscrit Benlloch. En el cas de la delegació espanyola, està formada per 12 membres i altres 12 suplents, dels quals sis són diputats autonòmics i altres sis, alcaldes o alcaldesses. Al costat de Benlloch, formen part de la delegació Abel Caballero (alcalde de Vigo i president de la FEMP), Ana González Rodríguez (alcaldessa de Gijón), José María García Urbano (alcalde d'Estepona), Gema Igual (alcaldessa de Santander), Gorka Urtarán (alcalde de Vitoria-Gasteiz i president de l'Eudel), Lara Garlito (diputada d'Extremadura), Pedro Puy (diputat de Galícia), que assumeix la vicepresidència de la delegació, Josefa Navarrete (diputada de Castella-la Manxa), Nayra Alemany (diputada de Canàries), Rakel Molina (diputada d'Euskadi) i Julio J. Díaz Robledo (diputat d'Andalusia). Com a suplent de Benlloch en la Comissió de Governança figura l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco.

Entre els objectius del CPLR del Consell d'Europa destaquen traslladar l'opinió dels municipis i les regions a les institucions europees i aconsellar al Comité de Ministres i l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa en tots aquells assumptes que afecten les polítiques locals i autonòmiques, a més de vetlar pel compliment de la Carta Europea d'Autonomia Local. Es tracta d'un òrgan adscrit al Consell d'Europa, la institució europea més antiga -creada el 1949- per a la defensa, protecció i promoció dels drets humans, la democràcia i l'estat de dret. Formada per 47 estats, no forma part de les institucions de la UE.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es