Inici

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars suspén la campanya de control de visons americans

tornar Imprimir

divendres, 26 de març de 2021

Sala de premsa, Medi Ambient

La guarderia rural del Consorci del Millars retira les trampes flotants per a visons

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars suspén la campanya de control de visons americans

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha cancel·lat els treballs de seguiment, vigilància i control del visó americà (Neovison vison) per indicació de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica després que diversos agents mediambientals hagueren capturat dos exemplars d'aquesta espècie exòtica als rius Palància i Millars, en  aquest últim al terme de Torrechiva. Els animals van ser entregats a la Facultat de Veterinària de la Universitat Cardenal Herrera CEU Sant Pau de València que després d'una primera anàlisi va confirmar la presència del virus SARS-CoV2 en el cos dels dos mustèlids. 

Ara per a prevenir la salut dels tècnics, agents mediambientals i guardes rurals del Consorci riu Millars s'ha decidit la suspensió immediata de la campanya fins a tenir un nou protocol que protegisca el maneig d'aquesta espècie salvatge exòtica introduïda als rius valencians. Per a controlar l'espècie exòtica la guarderia rural del Consorci riu Millars disposava de tres plataformes flotants, especialment dissenyades per a l'espècie. Unes trampes que ara han sigut retirades temporalment. Cadascuna es dipositava sobre l'aigua en llocs on prèviament s'havia detectat la presència dels animals mitjançant l'anàlisi dels seus excrements o les empremtes a la vora del riu. Durant la primera fase les plataformes flotants incorporaven unes bases d'argila que permetien obtenir les empremtes dels animals quan hi accedien. Durant la segona fase i una vegada detectades les petjades s'instal·laven unes gàbies automàtiques sobre la mateixa trampa flotant per a capturar els animals. 

El mes de maig de 2019 la guarderia rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà al Paisatge Protegit. Concretament es tractava d'un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l'assut dels Matxos, entre els termes d'Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient, responsables del maneig de la fauna exòtica. La guarderia rural del Consorci riu Millars va detectar de manera oficial la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l'any 2014. Concretament es van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals que alguns furtius havien instal·lat al riu per capturar anguiles. Arran d'aquesta cita, el Consorci va contactar amb la Conselleria per tal de sumar esforços i evitar la dispersió de l'espècie invasora cap a la zona humida, on podria causar molts danys a la biodiversitat.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es