Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real compleix l'estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i redueix el deute al 56% al tancament de l'exercici de 2020

dimarts, 30 de març de 2021

Ple ordinari del mes de març de 2021

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha donat compte de l'informe de la Intervenció Municipal en el qual es constata l'equilibri pressupostari del consistori al tancament de l'exercici de 2020. En la sessió plenària de hui s'ha informat de la liquidació del pressupost de l'any passat, a la qual acompanya el document que acredita el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, la regla de despesa i el límit de deute, amb una reducció de l'endeutament al 56,02%; això suposa set punts menys que al tancament de 2019, quan el deute municipal es va situar en el 63,42%.

"Després de les dificultats pressupostàries de 2018, quan vam incomplir el Pla econòmic i financer pel pagament de 9 milions d'euros de l'urbanisme heretat del PP, entre els quals s'incloïa el conveni pel convent i el jardí de les Dominiques, durant els dos últims anys aquest equip de govern ha fet un esforç de gestió diligent i responsable per a recuperar la senda de l'estabilitat", ha assegurat l'alcalde de la ciutat, José Benlloch. El primer edil ha recordat que a la fi de 2019 el Ministeri d'Hisenda va remetre, a través de l'organisme de tutela de la Generalitat per al control de la Llei d'estabilitat pressupostària, un requeriment per a dur a terme un pla d'ajust després dels desequilibris de 2018. "A pesar que els empastres urbanístics de l'etapa del PP continuen sent un greu problema per a aquest Ajuntament i el nostre principal llast econòmic, l'informe de la Intervenció Municipal sobre la liquidació del pressupost de 2020 demostra que hem complit amb el nostre compromís i, després de dos anys, hem aconseguit el reequilibri pressupostari", remarca Benlloch.

En aquest sentit, l'informe municipal dona compte del compliment de l'objectiu d'estabilitat així com de la regla de la despesa. "En aquests moments, a causa de la situació de la pandèmia i per decisió del Congrés dels Diputats aquestes regles fiscals estan suspeses per a les anualitats de 2020 i 2021, però en cas d'estar en vigor, aquest Ajuntament les compliria i no estaríem sotmesos a cap Pla econòmic i financer a pesar que des de 2011 hem pagat més de 30 milions d'euros per l'urbanisme del PP i el que encara ens queda per pagar de l'herència enverinada que ens van deixar", subratlla l'alcalde.

Quant al nivell d'endeutament, al tancament de l'exercici de 2020, ascendeix al 56,02%, enfront del 63,42% de deute que constava a la liquidació del pressupost de 2019. Amb aquesta reducció, l'endeutament no excedeix el límit del 75% dels ingressos corrents liquidats, la qual cosa permet concertar noves operacions de préstec sense necessitat d'autorització de l'òrgan de tutela financera de la Comunitat Valenciana, si considerant la nova o noves operacions de crèdit a concertar el nivell d'endeutament segueix sense excedir d'aquest percentatge.

D'altra banda, el Ple ha tractat altres assumptes. Així, per unanimitat, s'ha sol·licitat a l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències les condecoracions que s'estimen convenients als agents de la Policia Local que van atendre una persona que requeria assistència sanitària per estar en parada cardiorespiratòria. La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, ha destacat l'actuació exemplar dels agents Santiago Miguel Ferrer Llansola, Sandra Felip Alonso, Antoni Vicent Estruc Juan, Fernando Giménez Robles, Alejandro Rodrigo Jiménez-Montesinos i Carlos Escorihuela Martínez.

En la sessió s'ha donat llum verda a la renovació de canonades de fibrociment per altres de polietilé als carrers de Sant Bertomeu i Pietat amb la finalitat de "solucionar els problemes que aquestes canalitzacions ocasionen a causa de la seua deterioració i antiguitat", segons ha apuntat el regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde.
Com a declaració institucional s'ha aprovat la petició de tots els grups municipals per a declarar l'activitat física i l'esport com a activitat essencial.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es