Inici -> Àrees -> Normalització Lingüística -> Notícies

Normalització Lingüística rep més de 700 incidències per l'escriptura incorrecta del topònim Vila-real des de 2015

tornar Imprimir

diumenge, 18 d'abril de 2021

Sala de premsa, Normalització Lingüística

Normalització Lingüística rep més de 700 incidències per l'escriptura incorrecta del topònim Vila-real des de 2015

La Regidoria de Normalització Lingüística ha comptabilitzat més de 700 incidències per l'escriptura incorrecta del topònim local des que l'any 2015 es va fer una crida a la ciutadania per a col·laborar en la detecció i correcció d'errors d'escriptura del nom de la ciutat. Des que el 27 de febrer de 2006 el Ple de l'Ajuntament de Vila-real va aprovar la denominació oficial i única del topònim en valencià, s'han realitzat nombroses campanyes sota el lema "El nom és Vila-real", perquè institucions i ciutadania es consciencien sobre la forma correcta del topònim: en valencià, amb guió i erra minúscula. Aquesta campanya es porta a terme de manera ininterrompuda des de 1995.

El 2015, la Regidoria de Normalització Lingüística va fer un pas més en fer una crida a la col·laboració a través de dues noves vies: una bústia virtual i un servei de WhatsApp, impulsats pel llavors regidor de l'àrea, Pasqual Batalla. Des de la seua posada en funcionament, el número de WhatsApp 606 395 976 ha rebut prop de 400 incidències. La regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás, ha explicat que "som conscients del paper que juguen les noves tecnologies, per això el nostre objectiu és facilitar a les persones la seua col·laboració en la campanya i amb aquest servei de WhatsApp guanyem en immediatesa i també en comoditat, ja que poden enviar fotos per a localitzar de manera exacta on es troba la incidència". D'altra banda, la bústia virtual, que també està operativa des de 2015, ha rebut una quarantena d'incidències remeses per persones que han vist malament escrit el nom de la ciutat en cartes oficials, rètols, senyalitzacions, llibres, publicacions, cartells i díptics, documents oficials o pàgines en internet, entre d'altres. Quan es rep una incidència, la Regidoria de Normalització Lingüística contacta amb la institució o empresa corresponent perquè esmene l'error.

A més de la bústia i del servei de WhatsApp, també s'han rebut prop de 300 incidències a través de l'adreça electrònica de la Regidoria, per telèfon, per carta o de manera presencial. Els errors més habituals a l'hora d'escriure el topònim de la ciutat són: l'ús de la denominació bilingüe, l'ús de la denominació obsoleta de Villarreal de los Infantes o errors ortogràfics diversos, com la utilització de la R majúscula.

La regidora de Normalització Lingüística remarca la "gran dificultat" que el seu departament té a l'hora de comunicar els errors d'escriptura del topònim oficial en les xarxes socials com per exemple Facebook, Twitter, Instagram, etc., i localitzadors com Microsoft Bing Maps. Des del departament s'han remés cartes a la seu central nacional i internacional d'aquestes entitats, sense rebre resposta. Per això, reiteren la crida a la col·laboració ciutadana i posen a la disposició de la ciutadania unes cartes model (en valencià, castellà i anglés) dirigides a Facebook i Microsoft Bing Maps per a demanar a aquestes empreses la correcció del topònim en les seues bases de dades. Les cartes model estan disponibles en el web http://elnom.vila-real.es

Finalment, cal recordar que el 2020, la Regidoria de Normalització Lingüística va presentar la nova imatge de la campanya "El nom és Vila-real", dissenyada per l'humorista gràfic de Vila-real i Premi 20 de Febrer, Quique, creador fa 25 anys del dibuix que es va utilitzar per a la primera campanya sobre l'escriptura correcta del topònim de la ciutat. La nova imatge incorpora el logotip commemoratiu del 25é aniversari. Entre altres accions amb motiu d'aquest aniversari, també s'ha creat un GIF animat amb el lema "El nom és Vila-real" per a xarxes socials. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar visibilitat a l'escriptura correcta del nom de la ciutat en xarxes socials.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es