Inici -> Àrees -> Relacions institucionals -> Notícies

Vila-real reconeix l'aportació històrica de la Comunitat de Regants, el Rosari i la Puríssima amb la Medalla d'Or de la ciutat

divendres, 30 d'abril de 2021

Lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari

L'Ajuntament de Vila-real ha entregat aquesta vesprada la Medalla d'Or de la ciutat -el màxim reconeixement a personalitats i entitats del municipi- a tres institucions centenàries: la Comunitat de Regants de Vila-real, l'Associació de Filles de Maria del Rosari i la Congregació de Filles de Maria Immaculada. Amb aquesta cerimònia de lliurament de medalles, celebrada a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, l'Ajuntament reprén els actes institucionals suspesos a causa de la pandèmia.

Després de l'obertura de la sessió per part de l'alcalde, la regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás, ha donat lectura a l'acord plenari del 24 de novembre de 2020 en el qual, per unanimitat de tots els grups municipals, es va concedir la Medalla d'Or de la ciutat a les citades entitats. El president de la Comunitat de Regants, Pascual Broch, ha sigut el primer a recollir la distinció; seguidament ha sigut la presidenta de l'Associació de Filles de Maria del Rosari, Cristina Pesudo, que ha rebut la Medalla d'Or en nom de l'entitat; finalment, Núria Bonet, presidenta de la Congregació de Filles de Maria Immaculada, ha recollit el guardó de la institució que presideix.

L'alcalde, José Benlloch, ha iniciat el discurs amb un record per a les víctimes de la covid-19, especialment per als 82 vila-realencs i vila-realenques morts, així com per a totes aquelles persones que estan patint les conseqüències de la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia. Benlloch ha assegurat que, precisament a causa dels estralls que ha causat el virus, "el dia de hui adquireix un significat transcendent, ja que ens permet retrobar-nos perquè els col·lectius guardonats puguen exhibir els millors valors humans de la ciutat de Vila-real. Valors que ara són més necessaris que mai, i que ens ajudaran a renàixer i a superar, amb l'esforç de tots i totes, junts, els reptes que la pandèmia ens ha posat per davant a tot el món".

L'alcalde ha valorat l'aportació històrica de la Comunitat de Regants, el Rosari i la Puríssima, que "amb la seua llarga trajectòria i experiència, estan fermament arrelades en la història de la nostra ciutat. Són tres de les entitats més antigues del nostre poble, i si sumàrem les edats de les tres juntes, ens donaria el saber acumulat de més de 600 anys d'història", ha subratllat.

La Comunitat de Regants de Vila-real, que ha complit el 2020 el seu 150é aniversari, té com a funció prioritària l'administració de les aigües de reg del riu Millars. Entre els motius pels quals l'Ajuntament de Vila-real atorga la Medalla d'Or a la Comunitat de Regants destaca "el seu exemple de mediació per a l'ús d'un bé tan preuat com és l'aigua", el foment de la sostenibilitat, el manteniment del patrimoni hidràulic o el seu paper fonamental en el creixement econòmic de Vila-real.

L'Associació de Filles de Maria del Rosari va commemorar l'any passat el 200é aniversari. Aquesta entitat va ser fundada el 1820 a l'església Arxiprestal, integrada per dones joves i solteres, seguint les directrius de les congregacions marianes. El consistori ha valorat, a l'hora de distingir l'Associació, la seua funció "solidària, piadosa i formativa", a més de la importància com a bé immaterial de les seues festes anuals, i especialment de la Missa del Roser.

La Congregació de Filles de Maria Immaculada és una de les institucions religioses més importants i longeves de Vila-real, fundada el 1756 al convent i església del Roser, on va viure i va morir el patró de la ciutat, sant Pasqual. La Congregació desenvolupa una destacada labor pastoral i social i destaca també per la rellevància religiosa, històrica i cultural de les festes, que tenen lloc entorn de la festivitat de la Puríssima.

Galeria multimèdia

Imatges

Lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari_2 Lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari_1 Lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari_3
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es