Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Vila-real consensua amb el Consell Agrari el Pla de crema per a regular l'ús del foc en explotacions agrícoles i ramaderes

tornar Imprimir

dimarts, 11 de maig de 2021

Agricultura, Sala de premsa

Vila-real consensua amb el Consell Agrari el Pla de crema per a regular l'ús del foc en explotacions agrícoles i ramaderes

L'Ajuntament de Vila-real ultima l'elaboració d'un Pla local de crema que regule la gestió de l'ús del foc en activitats i explotacions agrícoles i ramaderes del terme municipal. Un document que ha sigut consensuat amb els representants del Consell Agrari Local, els quals han pogut realitzar les seues aportacions, "sobre la base de les particularitats de les activitats agrícoles que es realitzen en el nostre municipi, sobretot les que tenen a veure amb la citricultura", segons ha assenyalat el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta. "Sabem que els agricultors són els principals afectats per aquest pla local i per això els hem donat veu a través de les organitzacions que formen part del Consell Agrari per a escoltar i incorporar les seues propostes", afig l'edil.

El Pla de crema és la normativa marc municipal que regula la gestió de l'ús cultural del foc i que incorpora les peculiaritats del territori i els coneixements d'agricultors, ramaders, caçadors, etc. Encara que, com a norma marc, l'activitat de crema queda regulada per la Llei 3/1993 forestal de la Comunitat Valenciana i l'Ordre de 30 de març de 1994, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regulen les mesures generals per a la prevenció d'incendis, l'Ajuntament de Vila-real ha decidit impulsar una regulació pròpia que definisca uns usos del foc adaptats a la realitat agrícola i ramadera del municipi.

En el cas de Vila-real, considerant els tipus de cultius agrícoles que es desenvolupen en el terme i les activitats tradicionals que requereixen l'ús del foc, el Pla local de crema contemplarà: la crema de restes de poda de cítrics, fruiters, oliveres i altres restes agrícoles; crema de canyars, matolls, etc. lligada a alguna mena d'aprofitament ramader; crema de marges de cultiu, desbrossament de vorals dels camins i de les séquies de reg; i ús del fumador en activitats apícoles.

Després de recaptar les aportacions dels membres del Consell Agrari, l'equip redactor del document ha procedit a incorporar-les i "s'ha remés de nou el text als membres del consell per a una segona revisió abans d'enviar el pla a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, competent en prevenció d'incendis forestals perquè informe en relació a aquest", explica Chalmeta. El pas següent serà l'aprovació del Pla local de crema per part del Ple Municipal. Finalment, tornarà a enviar-se el document a la Conselleria per a l'aprovació definitiva.

Segons detallen des de la Regidoria, l'aprovació del pla per part de la Conselleria d'Agricultura se centra en la zona forestal i en la franja de 500 metres al voltant d'aquesta, mentre que aquest Pla abasta tota la superfície del terme municipal, per això, una vegada aprovat per Conselleria, l'Ajuntament elaborarà una ordenança municipal sobre aquest tema, incloent el règim sancionador aplicable per a la zona restant de l'àmbit.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es