Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

Vila-real consolida el 2021 el reforç del conveni amb la Joventut Antoniana després d'incrementar un 172% l'ajuda a les famílies el 2020

dimarts, 25 de maig de 2021

Presentació de la memòria social de la Joventut Antoniana de 2020

El president de Joventut Antoniana, Albert Arrufat, ha presentat, juntament amb l'edil de Serveis Socials de Vila-real, Álvaro Escorihuela, la memòria social de l'entitat de 2020 per a donar a conéixer l'activitat realitzada en un any marcat per la pandèmia. Escorihuela ha anunciat que l'Ajuntament consolida el 2021 l'augment del conveni que es va aprovar l'any passat fins als 20.000 euros.

L'associació religiosa va destinar durant el passat exercici un total de 72.792,46 euros als diferents programes, serveis i accions enfront dels 42.358,74 euros destinats l'exercici anterior, la qual cosa suposa un augment del 171,84%. El gruix dels recursos, 36.721,32 euros, es van destinar a la compra d'aliments per a repartir i altres 16.500 van ser per a vals de compra. A causa de la irrupció de la pandèmia, ha indicat Arrufat que "vivim temps de foscor, por, aïllament... d'incertesa. Per això busquem ser pròxims davant qui pateix perquè fer-nos pròxims és la millor vacuna".

Durant l'any passat, el servei d'acolliment de Joventut Antoniana va rebre 30 noves peticions d'ajuda, la meitat de famílies d'origen marroquí seguides d'espanyoles (6), colombianes i algerianes (4 cadascuna) i una de romanesa. El total d'intervencions del servei d'acolliment, entre les noves i les que ja rebien ajuda, va ascendir a 254. "Una vegada més veiem que la crisi afecta de manera més intensa les famílies més fràgils i que han vist com, en quedar-se sense treball, desapareixien els escassos ingressos que tenien", han indicat.

Respecte a l'atenció primària, al llarg del passat exercici es van cobrir les necessitats de 69 famílies, que es tradueixen en 235 persones en la seua majoria marroquines (108), seguida d'espanyols (59) i algerians (30). Des de Joventut Antoniana han destacat que la pandèmia, amb la destrucció d'ocupació i els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), ha suposat una major dependència de moltes persones de transferències de les administracions. També es va apreciar un descens en el rendiment escolar dels menors en no poder seguir el ritme de la docència virtual per no disposar, en alguns casos, de dispositius electrònics o accés a Internet. També a conseqüència de la pandèmia, les visites domiciliàries es van substituir per l'acompanyament i seguiment telefònic amb un total anual de 1.062 atencions. "Així aconseguim planificar una agenda de trobades i aconseguim portar el servei de forma ordenada", ha destacat Arrufat. Una altra de les labors de Joventut Antoniana és el programa d'inserció i ocupació en el qual es van registrar 111 sol·licituds i van ser 18 persones les que van trobar treball. L'Escola de Família -que inclou ludoteca infantil, classes d'alfabetització i sessions de repàs-, va atendre 41 persones en total. També durant 2020 es va activar el web soysolidario.es per a canalitzar les donacions a través d'un supermercat virtual per a la compra d'aliments.

Per a dur a terme aquesta intensa labor social resulta fonamental el voluntariat que va estar integrat per 67 persones. Un altre aspecte destacat és el treball coordinat al costat de la Regidoria de Serveis Socials de Vila-real per a optimitzar les intervencions i respostes a les persones necessitades sense oblidar l'assistència de Cáritas Interparroquial, Conferències de Sant Vicent de Paül, Fundació Tots Units i Creu Roja.

El regidor de Serveis Socials ha agraït a aquesta associació, així com a la resta de que treballen a la localitat, la seua labor inclusiva i solidària "en unes circumstàncies tan complicades com les actuals, especialment les de la primera onada del virus" i ha destacat els fruits de l'aliança de l'Ajuntament amb la societat civil "que s'ha demostrat de gran utilitat". Escorihuela ha recordat que durant 2020 es va reforçar la col·laboració del consistori amb Joventut Antoniana en 7.000 euros (fins a aconseguir els 20.000 anuals) i ha avançat que per a 2021 es mantindrà la mateixa xifra.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es