Inici

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars construirà una nova llacuna artificial per afavorir la nidificació i observació d'aus

dimecres, 14 de juliol de 2021

Presentació de la nova llacuna artificial del paisatge protegit de la desembocadura del Millars

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana han presentat aquest matí el nou projecte de construcció d'una nova llacuna artificial de 1.200 metres quadrats que s'ubicarà al marge dret del riu, en la zona coneguda com Carnissers del terme municipal de Borriana. L'alcaldessa d'aquesta localitat, Maria Josep Safont i el regidor de Sostenibilitat, Bruno Arnandis, la presidenta del Consorci riu Millars i alcaldessa d'Almassora, Merche Galí i el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vila-real, José Ramón Ventura Chalmeta, han exposat el projecte des del lloc exacte on es construirà la nova infraestructura destinada a la nidificació, el descans i l'observació de diferents espècies d'aus. Com a part important del projecte l'Ajuntament de Borriana ha adquirit una finca rústica de regadiu dedicada a l'ús agrari de poc més de 1900 metres quadrats ubicada al costat de la futura llacuna.

El dret al reg d'aquesta parcel·la rústica permetrà aportacions periòdiques d'aigua a la nova llacuna per tal de mantenir una làmina d'aigua indispensable de vora 40 centímetres que permetrà la presència de les espècies d'aus que trien aquests ambients aquàtics d'aigües someres. L'Ajuntament de Borriana cedirà la finca rústica al Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars i alhora descomptarà l'import de compra al pressupost anual que paga el consistori borrianenc com a membre del consorci gestor.

La creació de la bassa artificial començarà amb l'excavació del vas llacunar fins a una profunditat mínima de 110 centímetres. Aquest calat assegurarà una quota lliure d'aigua mínima de vora 40 centímetres una vegada estiguen complits els treballs d'impermeabilització. A continuació s'estendrà dues capes de material granular que es compactaran. Les capes es cobriran per un geotèxtil que funcionarà com a capa protectora de la geomembrana impermeabilitzant de polietilé d'alta densitat de grossor que completarà els treballs d'impermeabilització. Al voltant de la llacuna es plantaran espècies característiques d'aquests ecosistemes com ara el senill (Phragmites australis), la boga (Scirpus holoschoneus), el lliri groc (Iris pseudacorus). Paral·lelament es construirà i soterrarà una canonada des de la séquia que regava la finca rústica fins a la nova llacuna.

La viabilitat de la llacuna passa per connectar el sistema llacunar amb la xarxa de reg. Per tant, ha sigut indispensable que el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars disposara la finca rústica amb els drets de reg associats. Les obres tindran un pressupost d'execució de 32.405,66 € i el període d'execució s'ha fixat en uns 28 dies.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es