Inici -> La teua ciutat -> Joventut -> Notícies joventut

El projecte pilot A on? es consolida com a programa d'oci alternatiu per a joves en el seu primer any, a pesar de la covid

dissabte, 17 de juliol de 2021

Joves en una de les activitats del projecte A On? d'oci alternatiu saludable

El projecte d'oci alternatiu juvenil A on? impulsat per la Regidoria de Sanitat, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), i la Regidoria de Joventut, es reactivarà el mes de setembre després de fer una parada per vacances aquest mes d'agost, per a continuar oferint una alternativa saludable d'oci als adolescents de Vila-real durant els caps de setmana. La iniciativa, que es va presentar poc abans d'esclatar la pandèmia al març de 2020, s'ha desenvolupat de manera intermitent des de llavors a causa de les restriccions sanitàries, malgrat la qual cosa ha arribat a comptabilitzar més de 850 usuaris en els aproximadament 66 dies en què l'espai A on? ha estat obert a les instal·lacions de l'Espai Jove.

El tècnic de la UPCCA, José Gisbert, explica que A on? va nàixer a petició dels joves de la ciutat com una "alternativa estable d'oci, lliure d'addiccions, amb caràcter lúdic, participatiu, de relació, igualitari i gratuït per als caps de setmana, enfront de les ofertes d'oci imperants relacionades amb el consumisme de caràcter més aviat passiu". Així, dos educadors del projecte A on? van aconseguir que 52 joves decidiren formar part del grup promotor que autogestionara activitats d'oci alternatiu els caps de setmana, d'un total de 186 alumnes que van visitar a les classes de tres centres educatius.

L'arrancada del projecte A on? estava prevista per al mes de març de 2020, però la pandèmia va impedir que poguera posar-se en marxa amb normalitat, encara que "les xarxes socials van tenir un paper fonamental durant aquest any de pandèmia per a donar a conéixer les novetats que s'anaven produint amb el pla d'obertura de l'espai A on?", destaca Gisbert.

Així, finalment al març de 2021 es va produir la reobertura i des de llavors ha estat funcionant els caps de setmana, amb activitats com ara cinema fòrum, jocs de taula, debats, teatre, etc., sempre complint amb les limitacions d'aforament i protocols d'higiene i prevenció marcats per les autoritats sanitàries.

El responsable de la UPCCA assenyala que "el projecte, que es va iniciar de la mà de les regidories de Sanitat i Joventut, pretén ser coral, de manera que tots els departaments de l'Ajuntament acaben implicats". Sobre aquest tema, Gisbert assenyala que la "necessitat d'espais de trobada juvenils, en els quals siguen els mateixos protagonistes de l'oci els qui el gestionen i, sobretot, en entorns segurs i saludables que, sense la presència d'adults, siguen educatius, es fa tan primordial com ho és qualsevol altre servei públic municipal". De fet, durant l'any 2021 s'han unit a participar en el projecte A on? les regidories d'Educació i Serveis Socials.

Finalment, Gisbert subratlla que "l'estratègia és que enguany servisca l'experiència com a projecte pilot per a comprovar la viabilitat d'aquest, i s'avalue l'acció per a corregir els possibles errors de cara a aconseguir la màxima qualitat del servei i, amb això, respondre millor a les necessitats d'oci dels joves". Així mateix, "a mitjà termini, i en funció de la valoració del projecte després d'un temps de posada en marxa ininterrompuda, la idea és que l'Ajuntament cree nous espais A on? en diferents ubicacions del municipi, perquè la cobertura siga major i permeta, a més, que cada A on? tinga el seu perfil d'assistents", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es