Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real recorrerà davant el Tribunal Suprem per a defensar que l'Hostal del Rei siga part del patrimoni local

dijous, 22 de juliol de 2021

L'Ajuntament de Vila-real presentarà en els pròxims dies un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per a continuar amb la "defensa del patrimoni de la ciutat" i evitar que l'Hostal del Rei "acabe en mans del millor postor en un procés de venda que estem convençuts que va ser un frau", ha assegurat l'alcalde de la ciutat, José Benlloch. El primer edil instarà els serveis jurídics municipals a presentar un recurs davant l'alt tribunal contra la sentència de l'Audiència Provincial que ha sigut recentment comunicada a l'Ajuntament i en la qual es desestima la petició de nul·litat de la compravenda de l'Hostal del Rei per part de Bankia a un particular el 2017. El consistori havia recorregut a l'Audiència Provincial la sentència de data 31 de juliol de 2019 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 de Vila-real en la qual es desestimava la sol·licitud de la nul·litat de la compravenda de l'Hostal del Rei i subsidiàriament acció de retracte sobre aquest.

"Encara que l'Audiència Provincial ha desestimat el nostre recurs, els serveis jurídics consideren que hi ha marge de discussió sobre si es va exercir correctament el dret de tanteig i retracte", remarca Benlloch, que afig que "en la primera sentència del Jutjat de Primera Instància i Instrucció, no se'ns va condemnar al pagament de les costes perquè el jutge considerava que l'assumpte era controvertit jurídicament, la qual cosa suposa un aval per a continuar lluitant per defensar els interessos de Vila-real".

Benlloch assegura, a més, que "independentment d'aquest procés judicial, des de fa temps estem treballant en altres possibilitats d'adquisició de l'immoble", declarat bé d'interés cultural i monument nacional. L'alcalde recorda que part de l'immoble és propietat de la Fundació Caixa Castelló, de la qual són patrons administracions públiques com la Diputació o l'Ajuntament de Castelló, i per tant "no té sentit que una altra part de l'edifici acabe en mans d'un propietari privat, en un procés de venda al millor postor". En aquest sentit, Benlloch insisteix que "la venda que en el seu moment va realitzar Bankia, una entitat que va ser rescatada amb els diners de tots i totes, va ser irregular i injusta, fruit d'una reestructuració bancària que no va tenir en compte l'interés públic ni l'interés dels vila-realencs i les vila-realenques".

"Tenim clar que aquest edifici ha de tenir una vocació pública i per aquest motiu continuarem treballant per a defensar el patrimoni de Vila-real i els interessos dels vila-realencs i les vila-realenques", subratlla l'alcalde. De manera paral·lela al procés judicial, l'equip de govern està explorant des de fa temps altres possibilitats d'adquisició de l'Hostal del Rei, "encara que aquest últim any i mig de pandèmia ens ha fet marcar altres prioritats i ens ha frenat alguns projectes, però quan puguem accelerarem aquests processos de caràcter urbanístic, que requereixen de temps".

L'alcalde remarca que l'Hostal del Rei és un dels pocs edificis que queden a la ciutat originaris de l'època fundacional i que, juntament amb la plaça porticada medieval, està protegit com un monument nacional pel seu valor historicoartístic. La demanda de nul·litat de la compravenda de l'Hostal del Rei es va presentar al gener de 2018, en considerar l'Ajuntament que la venda de l'immoble per part de Bankia no havia tingut en compte el dret preferencial del consistori a l'adquisició d'un element del patrimoni protegit, tenint en compte, a més, que Bankia és un banc nacionalitzat.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es