Inici -> Àrees -> Tradicions -> Notícies de Tradicions

Tradicions i El Raval 'salven' la tradició del fanalet amb un vídeo tutorial per animar la ciutadania a reviure la festa del sereno

dijous, 29 de juliol de 2021

Presentació del tutorial del fanalet

Mana la tradició que, a les portes de l'agost, els vila-realencs i les vila-realenques confeccionen els seus fanalets amb les corfes dels melons d'alger i els encenguen per a retre homenatge a la figura del sereno. La covid-19 ha impedit, durant dos anys consecutius, que la ciutat de Vila-real celebrara la popular festa del fanalet al Termet, però el Grup de Danses El Raval, en col·laboració amb la Regidoria de Tradicions, farà possible que els veïns de Vila-real puguen celebrar la seua pròpia festa del fanalet, gràcies a l'edició i difusió d'un vídeo tutorial, editat per l'empresa local Clar Televisió.

La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha acompanyat aquest matí els representants d'El Raval Andrés Cortés i Cèlia Cortés, en la presentació d'aquest vídeo tutorial que explica, pas a pas, com buidar el meló d'alger, decorar-lo i encendre'l, tot incloent imatges de les festes del fanalet d'anys anteriors i, fins i tot, la interpretació de la cançó del sereno a càrrec d'Àlex Torres, també membre d'El Raval.

"La crisi sanitària ocasionada per la covid-19 va fer que a l'estiu de 2020 no es poguera organitzar la festa del fanalet. Tot i això, en aquell moment va nàixer la idea de realitzar un vídeo tutorial per a poder difondre aquesta tradició i ensenyar els més menuts i joves de la ciutat a confeccionar a casa els seus propis fanalets", explica la regidora de Tradicions, que confia que l'any que ve la tradició del fanalet puga retornar al Termet. Samblás, a més, ha volgut agrair al Grup de Danses El Raval el seu treball per a mantenir viva aquesta i altres tradicions, com el bureo, el ball de plaça o la música tradicional valenciana. "Elements que formen part del nostre patrimoni, de les nostres arrels i de les nostres tradicions i identitat", agrega. Els membres d'El Raval han destacat també la importància del vídeo per a mantenir viva la tradició i el record a una figura, la del sereno, que va ser fonamental en els temps en què no hi havia rellotges ni tecnologia.

El vídeo tutorial es difondrà pel canal municipal de YouTube i per les xarxes socials municipals per a possibilitar que els vila-realencs i les vila-realenques puguen confeccionar aquest estiu els fanalets i cantar-li al sereno a la llum dels fanals.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es