Inici

Escorihuela fa balanç de 10 anys en Serveis Socials: "D'una àrea en mínims a una ciutat per a les persones, en aliança amb la societat però amb molt encara per davant"

dimecres, 4 d'agost de 2021

Escorihuela presenta el balanç de 10 anys de gestió en Serveis Socials

D'uns Serveis Socials en mínims a una ciutat que treballa per a les persones, en aliança amb la societat civil. El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vila-real, Álvaro Escorihuela, ha dibuixat aquest matí les línies generals del balanç de 10 anys de govern del canvi a la ciutat en la seua àrea; un departament que ha vist duplicat en aquesta dècada tant el personal com el pressupost, amb especial atenció als convenis amb entitats socials, amb les quals l'Ajuntament ha teixit una xarxa de protecció social.

En concret, en aquests 10 anys, el pressupost de l'àrea social ha passat d'1.989.412 euros a 4.208.246 euros. "Això suposa un increment del 111%", recalca Escorihuela, que ha volgut agrair també el treball de les seues antecessores, Mònica Álvaro i Sabina Escrig. Una part important d'aquesta dotació es destina de manera directa, a través de subvencions i convenis, a les entitats socials. A aquest capítol, el Departament de Serveis Socials destina prop d'un milió d'euros, distribuïts entre més de 40 entitats i ONG. En concret, el pressupost per a entitats s'ha multiplicat per tres, de 269.000 a 972.000 euros.

Un altre increment significatiu, sobretot en els últims anys, es refereix a les aportacions de la Generalitat a l'àrea social. "Fins al 2015, la inversió autonòmica en els Serveis Socials municipals es movia al voltant dels 300.000 euros. Però a partir de 2016 -el primer pressupost íntegre del Botànic- l'aportació de la Generalitat ha anat creixent de manera sostinguda i exponencial fins a assolir els 1,6 milions d'euros. Això suposa un increment del 412% en tan sols sis anys", agrega Escorihuela.

L'ampliació en places, períodes i menjador de l'Aplec d'Estiu, la creació del programa d'oci per a menors en risc d'exclusió Promou, l'ampliació del transport municipal adaptat, la creació d'un Servei de Mediació Hipotecària o el programa d'envelliment actiu Ballem són algunes de les accions que s'han desenvolupat a través del departament, que també destaca pel seu treball per la mediació escolar, en col·laboració amb l'Associació El Porc Espí i l'IES Miralcamp, en el programa Mediem i els programes europeus Medes. També s'ha fet en aquesta dècada un important treball de diagnòstic i planificació, amb dos estudis de base i territorial de l'UJI.

En el capítol d'infraestructures, els recursos per a les persones també s'han multiplicat de manera exponencial. El Centre de Dia Molí la Vila d'AFA, el Centre d'Atenció Primerenca Maria de Luna, la residència i CRIS de la Fundació Manantial, l'ampliació del CEAM, el programa XiCaEs de la Fundació Caixa Rural Vila-real o la compra d'habitatges per a crear el primer banc de pisos pont per a emergència social són algunes de les dotacions incorporades en aquests 10 anys, a les quals se suma la nova seu i aulari de Creu Roja o el futur Alberg de Càritas, entre d'altres.

"Són moltes les coses que hem fet en aquests anys, en els quals també hem hagut de gestionar durant any i mig una pandèmia duríssima, però amb tota la humilitat hem de dir que són també moltes les coses que ens queden per fer", agrega Escorihuela, que ha avançat alguns dels projectes en els quals treballa el departament, en col·laboració amb entitats i amb la Generalitat: el primer Punt de Trobada Familiar, dos habitatges tutelats  amb Manantial o un nou centre de dia Ateneu, bona part d'aquests a través del pla Convivint de la Generalitat. La creació del segon centre social en Maria de Luna, que permetrà descentralitzar el departament i dotar de major proximitat l'atenció, i un edifici social que concentre totes les associacions que treballen en l'atenció a les persones completen els projectes de futur de Serveis Socials.

Descàrrega d’arxius

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es