Inici

El consorci del Millars censa la colònia d'avions comuns del molí del Termet

dijous, 29 de juliol de 2021

Cens d'avions comuns al Millars

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, acaba de finalitzar per segon any consecutiu el cens de la colònia d'avions comuns (Delinchon urbicum) ubicada a l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real, concretament a l'edifici del molí de l'ermita. En el cens s'ha pogut constatar l'ocupació de 29 nius d'un total de 100 sencers.

L'any 2020 es van ocupar 18 nius d'un total de 69. De moment aquest cens confirma un augment gradual de la colònia del Termet que caldrà confirmar durant els pròxims anys. El Servei de Guarderia Rural del Consorci del riu Millars segueix la metodologia del Projecte Oronetes, que és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO). Els censos es fan amb unitats de mostreig que combinen quadrats de 200 x 200 metres per a definir l'àrea exacta de la zona que es comptabilitza. Els censos es realitzen a primera hora del matí o al final de la vesprada entre l'1 de maig i el 31 de juliol. El guarda responsable dels censos, Gonzalo Juan, ha dedicat diversos dies i hores d'observació per a completar-los. Per a fer el seguiment d'una manera més senzilla s'ha dividit l'edifici del molí del Termet en tres parts: la façana principal i entrada al restaurant, la façana dreta i l'esquerra. Després cadascuna de les parts on els avions construeixen els nius s'ha dividit en quadres ben diferenciats per a fer el cens. Els cens del Consorci del riu Millars se centra a comptar els nius que estan en plena construcció o que es troben en prou bones condicions per a ser ocupats per aquesta espècie migradora, però també s'hi anoten els nius trencats i els ocupats per altres espècies, bàsicament els teuladins (Passer domesticus).

L'avió comú és paregut a una oreneta, però més xicotet, compacte i amb el carpó blanc. És d'un color negre blavenc i brillant per la part de dalt i blanc per la de baix. A diferència de l'oroneta comuna té la cua més curta i també de forqueta. El seu vol és ràpid i àgil i des de ben antic cria en construccions humanes, al camp, en pobles, però també en grans ciutats. És una espècie molt gregària que cria en colònies i fabrica els nius amb boles de fang apegades als edificis. El niu és totalment tancat menys un orifici d'entrada, mentre que el de l'oroneta és com una tassa oberta per dalt. Es tracta d'una espècie migradora i estival que arriba als nostres pobles i ciutats durant la primavera i abandona la península Ibèrica cap a final de l'estiu i inici de la tardor. Encara que des de fa uns anys s'està produint una hivernada en el sud-oest d'Espanya segons la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO-Birdlife. Cada exemplar d'avió comú és capaç de caçar cada dia centenars de mosques, mosquits, pugons, coleòpters, papallones i altres insectes. La seua tasca d'eliminació i control d'insectes molestos i perjudicials per a les persones és importantíssima; per tant, respectar les colònies de cria d'aquestes aus servirà per a fer un control natural de les plagues que cada vegada més afecten l'activitat social i domèstica de les persones.

Galeria multimèdia

Imatges

Cens d'avions comuns al Millars_1 Cens d'avions comuns al Millars_2
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es