Inici

Vila-real busca familiars del coronel Manuel Eixea per a recuperar les restes del militar soterrat a la Fossa 21 de Paterna

divendres, 27 d'agost de 2021

La regidora de Cultura, Rosario Royo, en l'obertura de la Fossa 21 de Paterna

El treball de recuperació de la memòria històrica que realitza la Regidoria de Cultura a través del Memorial Democràtic ha portat al consistori a iniciar la cerca de familiars del coronel Manuel Segundo Eixea Vilar, militar vila-realenc represaliat pel franquisme les restes del qual es troben a la Fossa 21 del Cementeri de Paterna. La regidora de Cultura, Rosario Royo, ha sigut present aquesta setmana en l'inici dels treballs d'excavació promoguts per l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa comuna número 21 de Paterna en representació del consistori, "atés que el coronel Eixea no té cap familiar viu a Vila-real i fidels als nostres objectius de mantenir viva la memòria de totes aquelles persones que van patir la represàlia d'una dictadura", ha assenyalat Royo.

La regidora ha recordat que "el Memorial Democràtic té com a objectius divulgar la memòria històrica de Vila-real amb rigor i, de manera especial, restablir, reparar i fer un homenatge a la memòria dels seus protagonistes, alguns d'ells anònims". Una de les persones condemnades a mort per rebel·lió militar en consell de guerra sumaríssim l'1 de juliol de 1939 va ser el coronel Manuel Segundo Eixea Vilar, nascut a Vila-real el 1881 i afusellat a Paterna el 15 de juliol de 1939. Fruit del treball de recerca realitzat per l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa comuna número 21 de Paterna, presidida per Pilar Taberner, s'ha completat la primera etapa d'investigació i documentació de les 76 persones que estan enterrades en la fossa.

"Per a poder identificar les restes a través d'una prova d'ADN es necessita localitzar a un familiar directe", explica la regidora de Cultura, per la qual cosa el consistori ha fet els primers passos amb la finalitat de trobar a algun descendent del coronel Eixea. L'objectiu de l'equip de govern és poder recuperar les restes del militar represaliat perquè descansen en el nínxol amb el seu nom que actualment hi ha al Cementeri de Vila-real i on reposen les restes de la seua germana. "El nostre interés per la fossa de Paterna i la localització del coronel Eixea implica fer un pas més en el treball que, a través del Memorial Democràtic, està realitzant l'Ajuntament de Vila-real per a recuperar i honrar la memòria de totes les persones que van morir en la Guerra Civil o van ser represaliades per la dictadura franquista", assevera Rosario Royo.

En aquest sentit, l'Ajuntament està a l'espera de rebre les conclusions del treball de recerca encarregat a l'empresa Arqueocas per a localitzar les restes de dues persones que pel que sembla estarien enterrades en la fossa comuna del cementeri de la ciutat, a petició dels seus familiars. "Estem en una fase avançada de la investigació i en breu esperem comptar amb les conclusions d'aquest treball per a iniciar els contactes amb el laboratori que realitzaria les anàlisis genètiques i d'aquesta manera poder escometre l'exhumació", detalla la regidora responsable del Memorial Democràtic. El consistori treballa de la mà de la Conselleria de Participació, Cooperació, Transparència i Qualitat Democràtica, la Diputació de Castelló i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

L'Ajuntament ha encarregat, a més, a l'historiador i arxiver de Vila-real Vicent Gil l'elaboració d'un treball de recerca exhaustiu sobre la figura del coronel Eixea amb l'objectiu de poder publicar-lo el 2022. 

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es