Inici

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars rep una subvenció de 43.000 € per a recuperar l'ecosistema de la llacuna de la Gola Nord

tornar Imprimir

dijous, 16 de setembre de 2021

Sala de premsa, Medi Ambient

Gola Nord de la desembocadura del Millars _1

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars rep una subvenció de 43.000 € per a recuperar l'ecosistema de la llacuna de la Gola Nord

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha rebut una subvenció de 43.336 € per a restaurar la Gola Nord, al terme d'Almassora. Aquestes ajudes públiques tenen com a principal finalitat la millora i el manteniment de les infraestructures hidràuliques de les zones humides valencianes. Recordem que el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars està reconegut com a zona humida en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana des de l'any 2002. Aquesta important subvenció permetrà costejar el 90% del projecte, proposat per l'Ajuntament d'Almassora a la Junta de Govern del Consorci del riu Millars i que va ser aprovat en la Junta de Representants. Aquesta ajuda s'emmarca en el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana (PDR) 2014-2020, i està cofinançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. El termini per a l'execució i justificació dels treballs és el desembre de 2022.

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va anunciar el passat 2 de febrer de 2021, Dia Mundial de les Zones Humides, la recuperació de la Gola Nord ubicada a la part més baixa del tram fluvial. La llacuna de la Gola Nord ha anat perdent, al llarg dels anys, superfície de làmina d'aigua lliure a causa de l'augment de la sedimentació i progressiu rebliment de l'espai. L'increment de la vegetació protagonitzada pel senill o canyís (Phragmites australis) també ha afavorit que cada volta la gola vaja desapareixent. Cal tenir en compte que el riu Millars anys enrere portava suficient aigua fins a la desembocadura per a mantenir un flux constant que afavoria la creació d'aquestes làmines a les anomenades Goles. Ara el cabal del riu està controlat la major part de l'any i el flux no és constant durant els dotze mesos de l'any. Aquest descens de la làmina d'aigua ha afavorit la intrusió marina i la consegüent salinització de l'ecosistema.

L'objectiu principal és recuperar la Gola Nord amb diverses actuacions concretes que incideixen en la biodiversitat, la làmina d'aigua lliure i l'ús públic. Respecte a la primera, es millorarà la qualitat ambiental de l'espai i s'eliminarà el canyar per mitjà de maquinària per tal de fer visible la llacuna des del passeig de vora riu. També es llevaran els exemplars de plomall o herba de la pampa (Cortaderia selloana) existents en la zona seca de la desembocadura, es retiraran els exemplars de tortugues exòtiques que es puguen capturar durant els treballs i es plantaran espècies adequades com són l'om (Ulmus minor), el xop blanc (Populus alba), la sarga (Salix eleagnos), el salze blanc (Salix alba), el tamariu (Tamarix sp.), el segamans o la mansega (Cladium mariscus), la salicària (Lithrum salicaria) i el lliri groc (Iris pseudacorus), entre d'altres.

Respecte a la làmina d'aigua lliure, es pretén revertir el procés de rebliment de la gola, s'eliminarà mecànicament la vegetació existent en el perímetre de les dues llacunes per tal d'unir-les i ampliar la superfície de la làmina d'aigua oberta resultant. I es retirarà l'excés de sediments fins a una profunditat de 150 cm. Finalment, es promourà l'ús públic compatible amb la conservació dels valors naturals, es recuperarà el valor paisatgístic amb l'obertura del camp visual des del passeig de vora riu i s'instal·larà una passarel·la de fusta que unirà els dos vessants de la Gola Nord.

Aquest és un dels primers projectes de recuperació del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars que es desenvoluparan durant els pròxims anys. S'espera que les obres puguen començar al llarg del mes d'octubre.

Galeria multimèdia

Imatges

Gola Nord de la desembocadura del Millars
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es