dilluns, 20 de setembre de 2021
L'Ajuntament de Vila-real ha constituït la mesa tècnica per la ceràmica del segle XXI amb la qual el consistori vol abordar i enfocar, al costat dels representants del clúster ceràmic, les perspectives i reptes del sector en la postpandèmia, una iniciativa emmarcada en el Fòrum Vila-real 2030. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, en representació de l'alcalde, José Benlloch, ha presidit la primera reunió, a la qual han acudit membres de les tres principals patronals de la ceràmica, Ascer, Anfecc i Asebec, a més d'altres entitats del sector com l'Associació de Tècnics Ceràmics (ATC), l'Institut de Tecnologia Ceràmica-Associació d'Investigació de les Indústries Ceràmiques (ITC-AICE), l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora i la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, representada pel seu director, el catedràtic Juan Carda.
El regidor de Territori ha valorat de manera positiva aquesta primera reunió de la mesa tècnica, que pretén ser un òrgan d'interlocució entre el sector tauleller i l'Administració local amb la finalitat "d'escoltar i conéixer les necessitats d'un motor econòmic fonamental per a Vila-real i poder anar de la mà en la implementació de polítiques que contribuïsquen al desenvolupament i millora de la competitivitat de la nostra indústria, de la qual, sens dubte, Vila-real és referent i líder per la potència de les nostres empreses". La creació d'aquesta mesa compleix el compromís adquirit pel mateix alcalde amb els presidents de les tres patronals en una trobada mantinguda el mes de maig passat.
Obiol ha explicat als assistents les principals accions que l'Ajuntament de Vila-real ha impulsat en suport al teixit industrial tauleller, a l'empara del Pla de reindustrialització local, en el qual a més de canalitzar una inversió de 3,2 milions d'euros en la modernització dels polígons, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), també s'ha treballat des del punt de vista tècnic per a facilitar l'ampliació i implantació d'empreses. La reactivació de la urbanització del polígon de la carretera d'Onda, l'impuls a les entitats de gestió i modernització (EGM) dels parcs empresarials o el recent anunci per part de la Conselleria d'Educació de la construcció d'un centre de formació professional especialitzat en els àmbits de la construcció i la ceràmica són unes altres de les iniciatives que guien el full de ruta municipal per a plasmar el suport municipal al sector. A això s'uneix el paper fonamental de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real en les polítiques de foment de la innovació i la investigació sobre els nous usos i aplicacions del material ceràmic. En aquest sentit, Obiol també ha recordat l'aposta municipal per incorporar la ceràmica en la creació de nous espais urbans com a aparador de les prestacions i versatilitat d'aquest material.
Precisament referent a això, un dels assumptes tractats en la reunió és la importància que les administracions advoquen per l'ús de la ceràmica en els espais i edificis públics, a través de l'obra pública; d'altra banda, els representants del sector també s'han mostrat a favor que el futur centre de formació professional que albergarà Vila-real estiga enfocat a cobrir les necessitats reals de qualificació en el sector, sobretot en matèria de col·locació del material ceràmic i en tecnologia. "La creació d'aquest centre és vista amb bons ulls encara que el sector reclama també la necessitat d'ordenar i definir el mapa de la formació actual per a conéixer realment les necessitats i els àmbits en els quals es requereix implantar una nova oferta formativa", subratlla Obiol. La possibilitat d'aplicar incentius fiscals per al sector ha sigut una altra de les propostes que s'han posat sobre la taula en aquesta primera trobada.
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es