Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Benlloch: "El camí per fer en innovació és molt i ha de venir des de tots els racons del territori"

dijous, 23 de setembre de 2021

Inauguració de Destaca en Ruta a Orpesa _2

L'alcalde de Vila-real i president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, José Benlloch, ha assegurat hui que "el camí per fer en innovació encara és molt" i ha advocat per continuar estenent la cultura de la innovació i la transferència del coneixement "per tot el territori". Benlloch ha participat en la inauguració de Destaca en Ruta, l'esdeveniment satèl·lit de la fira de transferència científica i tecnològica Destaca, impulsada per la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de la Universitat Jaume I. En la seua tercera edició, Destaca en Ruta recala a Orpesa els dies 23 i 24 de setembre, com un punt de trobada entre empreses, universitat, centres d'investigació i altres institucions amb la finalitat d'afavorir la transferència científica i tecnològica per a la innovació.

Benlloch ha recordat que, en plena crisi econòmica, Vila-real va optar el 2011 per un model econòmic i social basat en "la innovació com a clau de l'èxit" i per "diversificar per a competir en un món globalitzat". "El nou model s'assenta sobre quatre pilars: unir-se per a multiplicar esforços, en aliança amb la societat a través de 69 convenis amb entitats i institucions locals, per valor de 4 milions d'euros; optimitzar recursos, per exemple, convertint la biblioteca sense llibres en la Biblioteca Universitària del Coneixement o el Casal de Festes en un Centre de Congressos; passar de col·laborar a treballar al costat de la Universitat Jaume I i crear el 2012 la Càtedra d'Innovació Ceràmica i la seu de l'UJI a la Plana, i, finalment, invertir en un canvi de cultura per a promoure la ciència, la investigació i sobretot les vocacions entre els més joves".

Així les coses, Vila-real, que des de 2011 és Ciutat de la Ciència i la Innovació, va començar a collir els fruits d'aquest projecte, "i un d'aquests va ser la fira Destaca, sorgida el 2014, i tres anys més tard es va apostar per estendre aquesta experiència d'èxit a altres municipis amb la idea que junts som més forts per a competir en el món", ha subratllat Benlloch, que s'ha mostrat satisfet que Destaca en Ruta haja passat ja per Vinaròs, la Vall d'Uixó i ara Orpesa.

L'alcalde ha ressaltat, a més, que en el trajecte recorregut s'hi han anat sumant altres aliances amb organismes i institucions com l'Exèrcit o associacions empresarials, a més de sumar el suport de la Generalitat Valenciana a la fira Destaca, "però sobretot un pas fonamental va ser la creació el 2017 de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, de la qual formem part 16 municipis de la Comunitat". A més, Vila-real és també una de les 63 ciutats d'Espanya integrades en la Xarxa Innpulso. "Som encara molt pocs els ajuntaments que formem part d'aquestes xarxes, la qual cosa ens demostra que el camí per fer en innovació encara és molt i que ha de venir des de l'últim racó del territori", ha assegurat, al mateix temps que ha valorat que "gràcies al treball d'aquests últims deu anys, a Vila-real tenim ara una economia més diversificada, inclusiva, innovadora".

Com a exemple de l'èxit, l'alcalde ha citat la creació de la primera empresa de producció de xampinyons, un projecte d'economia social impulsat per la Fundació Manantial; el premi obtingut per les estudiants de l'IES Santa Maria Alba Serrano i Patricia Marco en la Genius Olympiad a Nova York pel seu projecte d'investigació sobre el crustaci Triops cancriformis, o el recent concurs de robòtica impulsat per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Vila-real, Amazon Challenge, en el qual van participar 1.200 alumnes de tota Espanya, 200 d'ells de Vila-real.

Més fotografies, en el Flickr de l'Ajuntament de Vila-real

Galeria multimèdia

Imatges

Inauguració de Destaca en Ruta a Orpesa _1 Inauguració de Destaca en Ruta a Orpesa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es