Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real crearà una oficina contra el cotonet per a ajudar els agricultors en els tràmits per a combatre la plaga i avaluar danys

divendres, 24 de setembre de 2021

Benlloch anuncia la creació d'una oficia del cotonet

L'Ajuntament de Vila-real crearà una Oficina Municipal del Cotonet de Sud-àfrica amb l'objectiu d'ajudar els agricultors en els tràmits per a sol·licitar a la Conselleria d'Agricultura els tractaments i ajudes contra la plaga que afecta la citricultura, així com fer una avaluació sobre l'abast en els cultius del municipi. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui aquesta oficina acompanyat pel regidor d'Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta.

L'oficina, que estarà situada a la seu de la Regidoria d'Agricultura, naix per "la preocupació que la plaga del cotonet puga desmoralitzar encara més els nostres agricultors i agreujar el problema de l'abandó de terres que patim des de fa anys", ha explicat l'alcalde. Benlloch ha recordat que, "a pesar que l'agricultura no és una competència exclusiva de l'Ajuntament, l'actual equip de govern sempre hem demostrat que volem lluitar perquè l'agricultura, que tanta riquesa ens ha aportat en l'últim segle, tinga futur i puga continuar generant oportunitats i llocs de treball". "Malgrat no tenir competències en aquesta matèria, hem vist que les nostres cooperatives, comerços i agricultors tenen dificultat per a trobar tècnics que els puguen fer el cens o determinar si les seues finques estan afectades pel cotonet, investigar l'abast de la plaga, etc.", assenyala l'alcalde, qui afig que "la Conselleria ha tret iniciatives per a tractar la plaga però està sent complex seguir aquesta tramitació". Per aquest motiu naix l'oficina.

Benlloch ha avançat que els detalls sobre el funcionament de l'Oficina Municipal contra el Cotonet s'anunciaran en la reunió que el pròxim 30 de setembre tindrà lloc a Vila-real per a tractar la problemàtica del cotonet a la Plana i en la qual participaran, a més de representants de l'Associació de Llauradors Independents de Vila-real (ALIV), representants de vuit municipis de la Plana amb la finalitat de mostrar "la unió dels ajuntaments i dels agricultors davant aquest problema".

Per la seua part, Ventura Chalmeta subratlla que "la Conselleria d'Agricultura també està fent un esforç per a tractar de combatre la plaga del cotonet" però ha reiterat la preocupació de l'Ajuntament de Vila-real per la dificultat de controlar la plaga i la voluntat de col·laborar, com ja s'està fent per exemple amb el conveni de 20.000 euros amb la Cooperativa Catòlica Agrària de Vila-real per a la creació d'un insectari on es cria l'Anagyrus aberiae, depredador del cotonet, així com un altre conveni amb la Universitat Politècnica de València per import de 5.000 euros per a la investigació i millora dels paranys amb feromones. "Ara volem augmentar l'aposta, amb la creació d'aquesta oficina amb la finalitat d'ajudar els tècnics de les cooperatives, professionals, agricultors a gestionar ajudes, informar-se i fer cens de la realitat del cotonet en els nostres camps", explica Chalmeta.

L'edil ha recordat altres accions de l'equip de govern en favor de l'agricultura, com el retorn de l'IBI de rústica als agricultors en actiu, millora dels camins rurals, col·laboració amb la Comunitat de Regants en la creació del banc de terres, foment de l'agricultura ecològica, o l'ajuda per a aconseguir la denominació d'origen de la clemenules de la Plana, entre d'altres. El primer edil també ha volgut ressaltar l'esforç "històric" que durà a terme també l'Ajuntament amb la cessió de sòl, valorat en més d'1,5 milions d'euros, a la Conselleria d'Agricultura per a convertir l'antic centre de capacitació agrària de la carretera d'Onda en "un centre d'investigacions agràries del segle XXI" i des del qual l'Ajuntament també vol canalitzar la seua aposta per la pervivència de l'agricultura.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es