Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El cost del tractament dels residus urbans a la planta de Reciplasa es dispara en un milió d'euros des de 2016

divendres, 22 d'octubre de 2021

L'Ajuntament de Vila-real haurà de fer front el 2022 a un nou increment del cost del tractament dels residus sòlids urbans a la planta de Reciplasa, que se suma a l'encariment progressiu de la factura dels fems en els últims anys. L'empresa pública, de la qual forma part el consistori, ha aprovat aquesta mateixa setmana un increment del 3% del cànon de residus, consolidant d'aquesta manera la tendència ascendent registrada en els últims anys, que arriba a superar el milió d'euros d'increment des de 2016.

Al tancament de 2021, la previsió del consistori és que el cost de tractar els residus urbans generats a la ciutat durant aquest any ascendirà a 2.278.833 euros, la qual cosa suposa un 11,7% més que el 2020 (240.145 euros). El balanç ascendent en cinc anys es tradueix en un increment d'1.011.673 euros (79,8%) en la despesa anual que suposa per a l'Ajuntament de Vila-real el tractament dels fems, pràcticament duplicant la quantitat que es va abonar el 2016 (1.267.160 euros).

"El cost del tractament dels fems és un assumpte molt seriós, que té un gran impacte en els comptes municipals i que cada vegada serà major", ha advertit l'alcalde de Vila-real, José Benlloch. De fet, el Consell d'Administració de Reciplasa ha aprovat aquesta mateixa setmana un augment, per al 2022, del 3% en el cànon que abonen els municipis que conformen l'empresa pública. L'alcalde recorda que "fins ara l'Ajuntament ha fet un gran esforç per a quadrar els diferents pressupostos municipals sense recórrer a la creació d'una taxa pel tractament de residus sòlids urbans". La creació d'aquesta taxa és una opció que l'equip de govern descarta, a pesar que la normativa en matèria de gestió de residus en la qual treballa el Govern central contempla l'obligació que els ajuntaments compten amb aquest instrument de recaptació per a afrontar l'elevat cost de la gestió dels fems.

"Com sempre hem defensat des del govern del canvi, no volem crear aquesta taxa, que sí que tenen la gran majoria d'ajuntaments, però és important que la ciutadania conega el cost de tractar els residus que es generen a la ciutat i que siga conscient de l'esforç econòmic que ha de fer el consistori per a afrontar el progressiu augment en els últims anys", una despesa que correspon únicament al tractament i al qual cal sumar l'import del contracte de recollida i gestió dels residus sòlids urbans.

El 2020, Vila-real va generar un total de 18.259.020 quilos de residus sòlids urbans, als quals cal sumar altres 867.380 quilos de voluminosos i 84.980 quilos de fracció vegetal. En total, 19.211.380 quilos (més de 19.211 tones) de residus, la majoria dels quals tenen com a destinació la planta de tractament de Reciplasa.

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo

Increment del cost del tractament dels fems
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es