Inici

El Consorci del Millars retira els oms secs de la Ruta BotÓnica

dissabte, 23 d'octubre de 2021

Retirada d'oms secs a la ruta botÓnica_1

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputaciˇ de Castellˇ i la Generalitat Valenciana ha retirat de la Ruta BotÓnica uns 50 arbres, entre oms i xops que estaven morts i suposaven un perill per als usuaris de la ruta botÓnica fluvial. Els exemplars que han sigut tallats i trossejats, creixien aigŘes avall del molÝ de Bisbal en una zona on la ruta s'estreta molt. 

Diversos ve´ns dels masets ubicats a la zona de dalt de la ruta havien enviat un escrit per registre d'entrada al Consorci riu Millars advertint de la perillositat que suposava mantenir els arbres secs per a la integritat dels caminants i esportistes. Aleshores el servei de guarderia rural del Consorci riu Millars va realitzar un informe on es constatava que el despreniment de les branques seques es podia convertir en un perill per a les persones. Cal tenir en compte que els arbres morts tenen una funciˇ importantÝssima en els espais naturals com Ús el cas del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, ja que poden convertir-se en l'hÓbitat de desenes d'espŔcies que poden arribar a trobar refugi i aliment com Ús el cas de les rates penades o les aus. Per˛ en aquesta ocasiˇ el Consorci riu Millars desprÚs de l'informe del servei de guarderia rural ha decidit tallar-los i retirar-los de la Ruta BotÓnica.

La grafiosi dels oms Ús una malaltia que va arribar a la penÝnsula IbŔrica a mitjans de la dŔcada dels trenta. El patogen responsable Ús un fong vascular conegut cientÝficament com Ophiostoma ulmi. Com ocorre amb altres epidŔmies, a principis dels anys setanta del segle passat va arribar una nova espŔcie mÚs mortÝfera encara coneguda com Ophiostoma novo-ulmi. Tant una com l'altra tallen la fluctuaciˇ de la saba pels vasos de l'arbre. Els oms comencen a experimentar un marciment foliar, mÚs tard arriba la defoliaciˇ i finalment la mort de l'arbre. Els encarregats de transmetre la malaltia d'un arbre a un altre sˇn algunes espŔcies de cole˛pters escolÝtids que transporten al seu cos les espores d'aquests fongs mortÝfers. 

Les restes d'omedes mÚs importants del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars es concentren a la riba dreta del riu, des del molÝ del Termet de Vila-real fins al pantÓ de Santa QuitŔria d'Almassora. En la part mÚs baixa de la desembocadura tambÚ apareixen algunes taques en el marge dret per la zona de Carnissers a Borriana. La grafiosi ha acabat amb bona part de la poblaciˇ d'oms a tot Espanya. Els oms del Millars no sˇn arbres de grans dimensions, per˛ els que hi resten s'han convertit en una reserva genŔtica per al futur de l'espŔcie.

La Ruta BotÓnica continua tancada

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars recorda que la Ruta BotÓnica continua tancada com a mesura de prevenciˇ davant nous despreniments. De moment, el Consorci riu Millars ha encomanat a una empresa especialitzada en riscos geol˛gics l'estudi de la zona afectada per un despreniment per a decidir les pr˛ximes actuacions.

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars recorda que cap persona ha de saltar-se les tanques per a anar a veure el despreniment i molt menys passar pel seu costat, ja que la zona segueix molt inestable i es poden produir noves solsides. 

Galeria multimèdia

Imatges

Retirada d'oms secs a la ruta botÓnica
Destaquem
App Banner Sala de prensa B˙stia CiutadÓ Venta d'entrades AccÚs a la seu electr˛nica interior Banner Cita Previa
Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es