Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real triplicarà l'espai verd a l'entorn del riu amb el projecte de parc fluvial Connexió Millars segle XXI

dissabte, 30 d'octubre de 2021

Espais on se situarà el projecte Connexió Millars Vila-real segle XXI_2

Vila-real projecta una actuació paisatgística i ambiental de gran importància per a posar en relleu la ribera del Millars amb la creació d'un parc fluvial i un parc urbà amb els quals el municipi triplicarà l'actual superfície verda a l'entorn del riu. El projecte Connexió Millars Vila-real segle XXI, en el qual treballen Alcaldia i Territori, contempla la protecció de més de 126.000 metres quadrats d'espai verd, dividits en una zona fluvial paral·lela al Millars a l'entorn del molí Nou -entre el pont de Santa Quitèria i el pont de la N-340- i un parc urbà a la zona del Madrigal i el carrer de l'Encarnació. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha subratllat la rellevància d'un projecte que suposa l'actuació ambiental més important de la ciutat en l'últim segle des que al febrer de 1924 nasquera l'actual paratge del Termet amb la plantació de 3.000 arbres.

Amb aquesta intervenció urbana, l'equip de govern persegueix aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la ribera del Millars com un espai de passeig, pràctica esportiva, esplai i contacte amb la naturalesa. "Aquest enclavament és el balcó de la ciutat al riu, un racó poc conegut per a molts vila-realencs i vila-realenques que amaga un paisatge fluvial de gran valor que és necessari protegir i també potenciar com un espai d'oci saludable, de la mateixa manera que ho és el Termet", assenyala el regidor de Territori. De fet, el passeig fluvial a la zona del molí Nou integrarà el tram de la Ruta Botànica que discorre per aquest punt cap a la desembocadura del Millars.

El projecte Connexió Millars Vila-real segle XXI s'ha dissenyat com una intervenció urbanística i ambiental integrada per dos elements: un parc fluvial paral·lel al riu entre el pont de Santa Quitèria i el pont de la N-340, i un parc urbà que se situarà en la zona confrontant al Millars (paral·lela al carrer de l'Encarnació), en la qual l'Ajuntament va suspendre recentment llicències per a la seua qualificació com a zona verda com a conseqüència de la localització a la zona del quart institut. "La nostra proposta és crear un gran parc urbà en una àrea de més de 20.000 metres quadrats a l'entorn del carrer de l'Encarnació, que es complementaria amb altres 7.500 de zona verda al costat del futur quart institut", detalla. Això donarà com a resultat un parc urbà, conformat per diversos espais radicats a l'entorn del Millars, amb una superfície de 27.961 metres quadrats.

El parc fluvial ocuparà una superfície de 98.262 metres quadrats, dividits en dos trams. El primer d'aquests, entre el pont de Santa Quitèria i l'assut d'Almassora-Castelló, permetrà contemplar la làmina d'aigua del riu, que en aquest punt discorre de manera contínua. En el segon, entre l'assut i el pont de la N-340, la làmina del riu és discontínua, però es conserven elements destacats del patrimoni hidràulic de la ciutat com el molí Nou de Santa Sofía i l'assut dels Corrents, que data del segle XVII, tal com recorda Obiol. La intervenció ambiental i paisatgística per a crear el passeig de ribera al costat del riu està dissenyada per a poder executar-se en dues fases.

En suma, Connexió Millars Vila-real segle XXI suposarà la creació d'una àrea verda a l'entorn del Millars de 126.224 metres quadrats, de manera que, quan es complete el projecte, la ciutat triplicarà l'actual superfície del Termet (76.917 metres quadrats). Obiol ha remarcat que l'equip de govern té intenció de sotmetre aquesta proposta urbanística al debat públic i a la participació de la ciutadania perquè "entre tots i totes, puguem fer possible aquest gran projecte que sens dubte marcarà un abans i un després en la connexió entre la ciutat i el riu Millars".

Galeria multimèdia

Imatges

Espais on se situarà el projecte Connexió Millars Vila-real segle XXI_1 Espais on se situarà el projecte Connexió Millars Vila-real segle XXI Localitzazió actual del projecte Connexió Millars segle XXI
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es