Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Ple aprova la pujada de l'IPC en l'IBI per a compensar part de l'augment de despeses per nous contractes, covid i herència del PP

dijous, 4 de novembre de 2021

Ple extraordinari del 4 de novembre de 2021

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles (IBI) amb l'objectiu d'incrementar un 5% aquest tribut per a equiparar-lo a la pujada de l'IPC, que arriba a un 5,5% interanual. L'augment de la contribució en un percentatge una mica més baix que l'encariment de la vida permetrà compensar part del desequilibri pressupostari del qual ha advertit la Intervenció Municipal de cara a 2022 per l'augment de despeses i la caiguda d'ingressos. Un desequilibri, principalment, pel repunt dels nous contractes, la pujada del cost d'alguns serveis com el tractament dels residus, l'esforç econòmic davant la crisi per la covid-19 i l'herència de l'urbanisme i el deute del PP, al qual se suma el minvament d'ingressos, agreujat per la sentència del Tribunal Constitucional que suspén el cobrament de la plusvàlua.

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha remarcat durant el Ple que "ens enfrontem a unes circumstàncies tremendament complicades" i ha posat l'accent en què "Vila-real, a diferència d'altres ciutats, ha tingut la desgràcia que el Partit Popular ens va deixar una ciutat completament arruïnada i a més no tenim una taxa de fem que ens permeta assumir l'increment brutal en el cost de la gestió dels residus, que en cinc anys ha sigut de cinc milions d'euros".

L'alcalde ha aportat els rebuts que ell mateix abona per l'IBI de les seues propietats per a demostrar que en deu anys la mitjana del que ha pagat és menor del que va abonar el 2011 quan governava el PP. Segons Benlloch, la mitjana d'increment en els últims deu anys en l'IBI "està per davall del que ha pujat el cost de la vida en aquest temps, que segons l'INE ha sigut del 9,7%" però en canvi "tenim el triple d'instal·lacions esportives, el triple de zones verdes, un bus gratuït i el triple de subvencions amb entitats socials que ens ajuden a fer una ciutat competitiva".

El president de la Comissió d'Hisenda, Xus Madrigal, ha xifrat en 4,4 milions d'euros el desequilibri previst en el pressupost del pròxim any a causa d'aquest increment de despeses i baixada d'ingressos i ha subratllat que amb l'increment de l'IBI concorde a l'IPC "només compensem un 20% d'aquesta quantitat". El tinent d'alcalde ha desgranat l'increment de costos: 400.000 euros per la pujada del salari dels funcionaris aprovada pel Govern central; 950.000 euros pel nou contracte de residus i neteja viària; 223.000 euros per al contracte programa de Serveis Socials; 250.000 euros per l'increment del 3% en el cànon de Reciplasa per al tractament de residus; 180.000 euros per al reforç de neteja en col·legis: 100.000 euros més per a les entitats socials; 500.000 euros per a les accions del Pacte local pel renaixement; 250.000 euros per als plans d'ocupació cofinançats amb la Generalitat Valenciana i la Diputació. A això s'uneix una reducció d'ingressos, a conseqüència principalment de la supressió de l'impost de plusvàlua, que impactarà en 1,6 milions en els comptes municipals. Madrigal ha incidit en què "tampoc podem oblidar l'augment de les despeses financeres pel deute heretat del PP ni les sentències derivades de la gestió urbanística popular que continuaran arribant l'any vinent" i ha remarcat que, malgrat tot, "no podem deixar de prestar serveis ni llançar per la borda l'aliança social que hem teixit en deu anys". La modificació de l'ordenança de l'IBI ha tirat avant amb el vot a favor de PSPV i Unides Podem i el vot en contra de PP, Compromís, Ciutadans i Vox.

D'altra banda, el Ple també ha donat llum verda a l'adjudicació a Caixa Rural Vila-real de l'operació de préstec de 3.171.860 euros amb la qual el consistori podrà fer front a inversions de futur per a la ciutat i abonar les dues últimes sentències judicials derivades de la gestió urbanística del PP per a l'obertura de l'avinguda de Portugal i la construcció del jardí de Jaume I el 2009 i 2010, que ascendeixen a prop d'1,4 milions d'euros.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es