Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

Vila-real impulsa una xarxa estatal de ciutats per la mediació per a exportar el model de solució de conflictes

diumenge, 7 de novembre de 2021

Reunió per a la creació de la xarxa de ciutats per la mediació

L'Ajuntament de Vila-real ha représ, després de la pandèmia, els primers passos per a la creació d'una xarxa estatal de ciutats per la mediació amb l'objectiu d'exportar el treball i els coneixements desenvolupats durant els últims anys en l'àmbit de la mediació escolar, social i policial. La principal motivació de l'equip de govern és continuar creant aliances en aquest camp, compartir les experiències i accions pioneres de Vila-real en la solució pacífica i dialogada de conflictes, així com nodrir-se de les aportacions d'altres ciutats. Per a treballar en la redacció dels estatuts d'aquesta xarxa estatal, la primera tinent d'alcalde, Silvia Gómez, ha mantingut una trobada telemàtica amb els representants de Los Palacios y Villafranca (Sevilla) i l'Alfàs del Pi (Alacant), dos municipis amb els quals Vila-real ha creat sinergies en matèria de mediació i que s'integraran també en la xarxa.

"Després d'una dècada de treball i avanços, Vila-real ha demostrat que creu en la mediació com a model de solució de conflictes", assegura Gómez, que agrega que "ara és moment de compartir i exportar aquest bagatge i de continuar avançant de la mà d'altres ciutats per a mantenir el lideratge que hem aconseguit durant els últims anys". Gómez va abordar diferents qüestions en relació amb la creació d'aquesta xarxa amb el delegat de Desenvolupament Estratègic i Agenda 2030 de l'Ajuntament de Los Palacios y Villafranca, Florián Ramírez, i el president de l'Associació per la Mediació Madiba, Antonio Hormigo; per part del municipi de l'Alfàs del Pi hi van participar la regidora responsable de l'àrea, Isabel Muñoz, i la tècnica de Mediació Raquel Guerrero.

L'experiència de Vila-real en el camp de la mediació s'ha desenvolupat en els àmbits escolar, social i policial. En aquest últim, Vila-real ha destacat com a municipi pioner en l'aplicació d'aquesta metodologia, des de la creació de la Unitat de Mediació Policial el 2004; lideratge que ha consolidat a través d'altres iniciatives com la Càtedra de Mediació Policial de la Universitat Jaume I, el Congrés Iberoamericà de Mediació Policial o l'Escola de Mediació de la Policia Local, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe), mitjançant la qual s'imparteixen cursos homologats en aquesta matèria.

Quant a la mediació escolar, Vila-real també és referent nacional, gràcies sobretot al treball de l'IES Miralcamp, amb les Jornades d'Alumnes Mediadors, i l'Associació El Porc Espí, amb els programes Mediem de formació en mediació escolar o la participació en els projectes europeus Medes, que ha liderat Vila-real a Europa. Aquest projecte ha comptat amb el suport de centres educatius i organitzacions de l'àmbit educatiu, per a desenvolupar una metodologia basada en la mediació escolar com a eina de solució de conflictes i de prevenció de l'absentisme i l'abandó escolar.

"Al llarg de tots aquests anys, hem anat creant una base de coneixement i de pràctica de la mediació, en diferents nivells i àmbits, que ens situa com a referents en aquest sector i en una posició idònia per a poder exportar i compartir, de la mà d'altres poblacions compromeses amb aquesta metodologia de la pau, tot aquest bagatge en un moment, a més, en què la cerca de solucions dialogades als conflictes sembla més necessària que mai per a abordar problemàtiques com l'assetjament escolar, entre molts altres", conclou Gómez.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es