Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

Els adolescents de Vila-real van reduir la ingesta d'alcohol durant l'estat d'alarma però es va incrementar el consum de cànnabis, segons una enquesta de la UPCCA

dimarts, 9 de novembre de 2021

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Sanitat ha donat a conéixer el resultat de l'enquesta realitzada entre estudiants de Vila-real sobre com han afectat les restriccions i els canvis en les relacions socials per la pandèmia en les conductes addictives dels més joves. L'estudi ha servit per a conéixer els canvis que l'arribada de la covid-19 va produir en el consum d'alcohol, tabac, cànnabis i en les apostes en jocs d'atzar o esports en línia. Segons explica el tècnic de la UPCCA, José Gisbert, "les restriccions de mobilitat, de reunió i d'accés a locals que subministren begudes alcohòliques i la suspensió de les festes patronals a causa de la pandèmia del coronavirus van frenar de manera important el consum de begudes alcohòliques dels adolescents de Vila-real". En canvi, segons Gisbert, "als adolescents que abans de la pandèmia acostumaven a fumar porros els van afectar encara més les restriccions de l'estat d'alarma, encara que en aquest cas el resultat va ser que molts van fumar més".

Segons les dades d'aquest estudi, en el qual van participar 2.345 estudiants de secundària (ESO) i de formació professional bàsica (FPB) de Vila-real, més de la meitat dels adolescents (58,3%) que acostumaven a beure alcohol abans de la pandèmia van reduir el seu consum o es van abstenir de beure mentre va durar l'estat d'alarma, mentre que només un 20,7% va beure més. Segons Gisbert, "la forma habitual de beure alcohol dels joves és amb els amics i fora de casa, en locals d'oci, el carrer o en les penyes durant les festes. A diferència de molts adults, ells no solen beure per a mitigar estats d'ànim d'incertesa, por o ansietat, sinó per a divertir-se i passar-ho bé amb els amics. I amb aquelles restriccions, beure alcohol sense amics i sense festa mancava de sentit".

Entre els fumadors, encara que el coronavirus ha provocat canvis en el 85,6%, segons l'enquesta, el percentatge d'adolescents que van fumar menys o van deixar de fumar (43,2%) és similar al d'aquells que van augmentar el nombre de cigarrets (42,3%). Les restriccions socials per la pandèmia van afectar més els consumidors d'haixix i/o marihuana. El 92,9% dels qui fumaven porros abans d'aparéixer el coronavirus van modificar la freqüència del seu consum a partir de març de 2020: quasi el 50% va dir haver fumat més, però un altre 32% en va reduir el consum i prop del 12% va optar per no fumar. Entre els homes consumidors, més de la meitat va fumar més durant l'estat d'alarma. Quant a les apostes en línia en jocs d'atzar així com apostes esportives, el resultat de l'enquesta evidencia que si bé en la pandèmia la majoria de la població va augmentar el temps de connexió a internet i als dispositius mòbils, i especialment els més joves amb els videojocs, no va variar el percentatge d'estudiants de l'ESO i FPB que va gastar diners en apostes esportives o jocs d'atzar en línia. Així, tan sols el 4,5% dels enquestats ho va fer almenys en una ocasió, percentatge similar al 5% que l'UPCCA va obtenir en l'enquesta administrada a la fi de 2018.

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha ressaltat la important labor que realitza la UPCCA des de fa 15 anys per a sensibilitzar i prevenir sobre els riscos derivats del consum de substàncies addictives entre els estudiants de Vila-real, i sobre altres conductes addictives com, per exemple, apostar en jocs d'atzar. "En aquests moments, i després de l'impacte que ha tingut el coronavirus en les conductes socials, el treball de la UPCCA és més necessari que mai per a analitzar les seqüeles que aquesta pandèmia ha causat en els adolescents, sobretot en la salut mental dels menors i en la forma en què aquests reprendran el consum d'alcohol i altres substàncies addictives una vegada desapareguen totes les restriccions que ha imposat la pandèmia".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es