Inici

Benlloch planteja la creació en el si del Consell d'Europa d'un observatori sobre l'impacte del discurs de l'odi i les 'fake news' sobre la democràcia local

divendres, 19 de novembre de 2021

Benlloch, al Consell d'Europa

L'alcalde de Vila-real i president de la delegació espanyola en Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, José Benlloch, ha participat aquest matí, per via telemàtica, en la Comissió de Governança de l'organisme europeu que vetla per l'autonomia local. Entre altres qüestions, s'ha abordat la problemàtica del discurs de l'odi i les fake news, amplificades per les xarxes socials, i el seu impacte en les democràcies municipals. En aquest àmbit, Benlloch planteja la creació d'un observatori en el si del Consell d'Europa sobre els discursos de l'odi i les notícies falses.

En la sessió, s'han tractat temes "molt interessants" en els quals estan treballant les autoritats municipals davant el Consell d'Europa, com les ciutats i regions intel·ligents, els instruments de participació ciutadana en la presa de decisions o el paper dels ajuntaments i regions per a "promoure el diàleg i reduir tensions". "Però de forma molt especial, hem debatut sobre un dels temes més preocupants en aquests moments per a garantir l'adequat exercici de l'autonomia local i el dret dels càrrecs electes a complir la seua missió amb total garantia de llibertat", argumenta el president de la delegació espanyola.

En concret, Benlloch ha pogut debatre amb els experts professors Robert Múller- TôRôK, de la Universitat de Ludwigsburg (Alemanya), i Alexander Prosser, de la Universitat d'Economia i Negocis de Viena (Àustria), que estan elaborant un informe per a presentar en la sessió del Congrés, el març de 2022 a Estrasburg. L'estudi porta per títol Noves tendències del discurs de l'odi en línia i les notícies falses i els seus efectes en la democràcia local.

"Diumenge passat, vam poder assistir a un exemple al nostre país d'atac a càrrec electe municipal: cinc joves d'entre 19 i 26 anys van incendiar la casa de l'alcalde de Navas de San Juan (Jaén), Joaquín Requena, que va haver d'eixir per la casa dels veïns, i va posar en perill la seua vida. Abans ja havia sigut objecte de danys en el seu vehicle i de pintades insultants. Després de la detenció d'alguns dels autors, l'alcalde continua patint burles i insults per les xarxes socials", detalla Benlloch, que ha telefonat al polític de Jaén i s'ha solidaritzat mostrant-li tot el seu suport. "Aquests atacs als drets dels càrrecs públics i moltes vegades als seus familiars són intolerables. En el context d'un poble es poden convertir en un infern i això pot fer que molts no s'atrevisquen a presentar-se a les eleccions als pobles en el futur. Cal tallar aquestes actituds", adverteix Benlloch.

"Participarem en aquest debat, a l'espera de les conclusions dels experts al març i continuarem denunciant i lluitant per a acabar amb aquestes actituds. Estem estudiant també plantejar una proposta en el marc del congrés perquè es cree un observatori en el si del Consell d'Europa que, de manera permanent, analitze, lluite i plantege propostes per a acabar amb els missatges d'odi i les notícies falses que, multiplicades per la capacitat de les xarxes socials, poden atemptar contra la salut democràtica dels nostres pobles i ciutats", anuncia Benlloch.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es