Inici

Vila-real tanca un pressupost centrat a garantir i millorar serveis, reduir el deute i assegurar la lluita contra la covid

tornar Imprimir

dimecres, 29 de desembre de 2021

Ajuntament, Hisenda, Sala de premsa

Ajuntament de Vila-real

Vila-real tanca un pressupost centrat a garantir i millorar serveis, reduir el deute i assegurar la lluita contra la covid

L'Ajuntament de Vila-real ja ha tancat el pressupost de 2022 que, com va avançar l'alcalde, José Benlloch, ascendirà a 52.550.000 euros, dels quals 870.000 euros corresponen al pagament de les últimes sentències urbanístiques heretades de l'etapa del PP. El primer edil ha confirmat que, finalment, si no es produeix cap imprevist, el Ple per a l'aprovació dels comptes del pròxim any es convocarà per a l'11 de gener amb la finalitat que "els partits de l'oposició tinguen temps suficient per a estudiar la proposta i realitzar aportacions".

El document pressupostari té tres objectius centrals: garantir, millorar i mantenir els serveis municipals, incorporant els projectes que encara no han pogut executar-se per l'alentiment que ha suposat el virus; la reducció del deute municipal, que en aquest moment supera el 68 %; i finalment, assegurar que l'Ajuntament estiga preparat per a continuar lluitant contra el virus i els seus efectes en l'àmbit econòmic i social.

"En els últims deu anys hem ampliat la cartera de serveis que l'Ajuntament presta a la ciutadania, així com les instal·lacions municipals", recorda Benlloch, que cita com a exemples la nova piscina Aigua-salut o el nou poliesportiu Joan Baptista Llorens. Garantir aquests serveis i millorar-los és una de les prioritats dels comptes de 2022, que inclouen l'increment en les despeses derivades del manteniment d'instal·lacions, la pujada del preu de la llum i el gas i del tractament de residus, o els nous contractes com la neteja i recollida de residus o l'autobús urbà gratuït. També s'aposta per projectes que el virus ha frenat, com la remodelació de l'Alberg de la Mare de Déu de Gràcia, i altres actuacions en tramitació com l'obertura de vials en l'antic magatzem d'Herarbo o pel manteniment i reforç de l'aliança amb la societat amb convenis.

Respecte a la reducció del deute, en aquest moment l'endeutament municipal supera el 68 %, un percentatge que es reduirà en més de deu punts a final de 2022 per a quedar en un 57 %. "Únicament ens endeutarem en 870.000 euros per a pagar les últimes sentències del jardí de Jaume I i l'avinguda de França, mentre que amortitzarem tres milions d'euros", assenyala el primer edil.

Els comptes de l'Ajuntament de Vila-real també pretenen que la ciutat "estiga preparada per a continuar combatent la covid i fer front a noves contingències". "La pandèmia no ha acabat i és molt probable que hàgem d'adoptar noves mesures per a ajudar o incentivar l'economia", recalca Benlloch. "De moment, algunes de les actuals mesures, com l'exoneració de la taxa per les terrasses, continuaran en vigor", avança.

Així les coses, el pressupost municipal arribarà als 52,5 milions. Dels 1,5 milions del capítol d'inversions, 870.000 euros són per al pagament de les sentències urbanístiques amb càrrec a un préstec, mentre que "les xicotetes inversions es finançaran amb recursos ordinaris". El pressupost "únicament creix en un 2 % respecte al de 2021, la quantitat que destinem a continuar pagant empastres del PP". "Aquests comptes demostren que la pujada de l'IBI un 5 %, d'acord amb l'IPC, era necessària perquè mentre altres poblacions com Almassora o l'Alcora tenen més de 1.600 euros per habitant, a Onda tenen més de 1.300 euros, a Vila-real a penes tenim 1.000 euros de pressupost per habitant", lamenta.

L'aprovació del pressupost està prevista per a l'11 de gener de manera que "els partits de l'oposició tindran temps d'estudiar i analitzar el document" i a més perquè en aquesta recta final d'any hi ha altres assumptes urgents que requereixen de major prioritat i als quals els diferents departaments municipals estan dedicant molts esforços. "Cosa que els agraïsc de manera especial", conclou. 

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es